Mondkapjesplicht

Kritiek op coronamaatregelen middelbare scholen: 'Dit kan zo niet'

20 augustus 2020 14:18 Aangepast: 20 augustus 2020 18:33
Scholieren van een middelbare school in Haarlem. Foto ter illustratie Beeld © ANP.

Nu de middelbare scholen weer zijn begonnen, groeit de kritiek op het coronabeleid voor tieners. Experts zeggen dat de maatregelen moeten worden aangescherpt, omdat de besmettingen onder jongeren tussen 15 en 19 jaar oplopen. Volgens de huidige regels hoeven jongeren tot 18 jaar onderling geen afstand te houden.

"Ik vind het opvallend hoe weinig er over werd gezegd over middelbare scholieren tijdens de laatste persconferentie", zegt Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor Gezondheidszorg. "Terwijl veel ouders en leraren met vragen rondlopen."

Maatwerk

Schellekens schreef mee aan een aanbevelingsrapport over de heropening van de scholen. Hij pleit voor maatwerk. "Het is onzin om maatregelen in te voeren in een regio waar weinig besmettingen zijn, maar in bijvoorbeeld Amsterdam kun je strengere regels instellen. Denk aan een mondkapjesplicht of verplicht afstand houden tussen leerlingen. Daarnaast moet je leerlingen preventief laten testen om zo zo snel mogelijk een besmetting op te kunnen sporen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mondkapjes verplicht op meerdere middelbare scholen

Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss steunt deze lijn. "Het kabinet heeft besloten dat de scholen gewoon weer open mogen, maar ik denk dat dit beleid niet lang houdbaar is. De grote proef op de som komt zodra er meer scholen de komende weken open gaan. Zodra je de eerste clusters straks ziet op scholen, moet je meteen handelen", zegt Voss. "Je moet je beleid dan regionaal kunnen aanpassen."  

Wat is de rol van tieners?

Tieners tussen de 15 en 19 jaar spelen zeker een rol bij de verspreiding, zegt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. "Ze worden vaak minder ziek dan de ouderen, maar we zien nu een stijging over alle leeftijdsgroepen. Ook bij de tieners. De precieze rol van tieners bij besmettingen van het coronavirus moet nog verder worden onderzocht, maar ik vind dat ze onderling meer afstand moeten houden. " 

Volgens het RIVM wordt het coronavirus 'vooral verspreid tussen volwassen leeftijdgenoten'. "Binnen gezinnen zijn het vooral volwassenen die het virus overdragen aan hun kinderen. Kinderen kunnen wel besmet worden met het virus, maar geven het minder vaak door aan anderen", schrijft het RIVM. 

Geen mondkapjesplicht

Voorlopig komt er geen mondkapjesplicht voor alle middelbare scholen. Volgens het RIVM is dat niet nodig.

Toch zitten op meerdere scholen leerlingen sinds deze week met een mondkapje in de klas. Zo hebben scholen in onder andere in Amsterdam,  Amstelveen, Assen, Haarlem en Hilversum een mondkapjesplicht ingesteld. 

Zo gaan leerlingen coronaproof naar school

Op het Leeuwarder Lyceum zijn verschillende maatregelen genomen om coronaproof les te kunnen krijgen én geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore