Duits kenteken

Politie: Duitse Mazda zeer waarschijnlijk betrokken bij dodelijke aanrijding Tamar

20 augustus 2020 10:24 Aangepast: 20 augustus 2020 16:40
Tamar werd op 25 juli dood gevonden langs de Zeedijk in Zuiderwolde. Beeld © Familie

De politie heeft nieuws over de dodelijke aanrijding van de 14-jarige Tamar bij Marken. De grijze Mazda die eerder in beslag werd genomen, is zeer waarschijnlijk inderdaad betrokken bij de aanrijding. De auto werd in Duitsland gevonden en is voorzien van een Duits kenteken.

De politie weet wie de eigenaar is van de Mazda, maar heeft diegene nog niet gesproken, vertelt een woordvoerder aan RTL Nieuws.

Duitse justitie

"Dat is de volgende stap, eerst moesten we zeker weten of de auto betrokken was bij het ongeval. Het is ook niet bekend of de eigenaar ook de bestuurder is geweest ten tijde van het ongeval."

De politie gaat nu kijken hoe ze de eigenaar van de auto kunnen spreken. "Er is nog geen sprake van een officiele verdenking. En het gaat om een Duitser, dus daarvoor moet een verzoek gedaan worden bij de lokale justitie daar. Wanneer een eventueel verhoor plaats gaat vinden, durf ik daarom nog niet te zeggen."

Tamar

Tamar werd op zaterdag 25 juli dood gevonden langs de Zeedijk in Zuiderwoude, de dijk die Marken en Volendam met elkaar verbindt. Ze bleek aangereden te zijn. De bestuurder is na de dodelijke aanrijding doorgereden, en van hem of haar ontbrak lange tijd elk spoor.

'Hoop op gerechtigheid' 

Een woordvoerder van de familie van Tamar laat aan RTL Nieuws weten blij te zijn dat het politieonderzoek nu resultaat heeft opgeleverd. "Er is grondig politieonderzoek geweest, en we vinden het fijn dat dat ook iets heeft opgeleverd. Het feit dat de gevonden Mazda daadwerkelijk betrokken is bij de aanrijding, geeft ons hoop op gerechtigheid voor Tamar." 

De Mazda 3 die door de politie wordt gezocht. De Mazda 3 die door de politie wordt gezocht.

Grijze Mazda

Een aantal dagen na de aanrijding meldde de politie dat ze op zoek waren naar een grijze Mazda. Op camerabeelden was te zien dat die auto rond 9 over 3 's nachts een parkeerplaats op kwam rijden.

Ruim twee uur later was volgens de politie op de beelden te zien dat twee personen de auto uitstappen en naar de voorkant van de auto lopen. Iets later stappen ze weer in en verlaten ze de parkeerplaats richting Marken. 

In beslag

Naar aanleiding van die beelden riep de politie mensen op om tips over de auto te delen. Er kwamen ruim duizend tips binnen en op 10 augustus werd de Mazda in Duitsland gevonden en door de Duitse politie in beslag genomen.

De afgelopen weken is de auto onderzocht door het NFI. Volgens de politie is vast komen te staan dat de auto betrokken is bij de aanrijding van Tamar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezochte Mazda in beslag genomen in onderzoek doodgereden Tamar (14)

De moeder van Tamar deed eerder een emotionele oproep aan de bestuurder om zich te melden. "Kun je hiermee leven?", zei ze in het tv-programma Op1. "Degene die dit heeft gedaan, heeft ook geen leven meer."

Meningsverschil

Ze vertelde hoe de avond voor de fatale aanrijding verliep. Tamar was weggegaan na een meningsverschil over het tijdstip waarop ze thuis had moeten komen. "Ze kwam naar beneden, pakte haar jas en zei: ik ga naar buiten."

Haar moeder ging haar op de fiets achterna om haar in Marken te zoeken, maar heeft haar toen niet gevonden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doorrijden na aanrijding: 'Hoe langer je wacht, hoe zwaarder de straf'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore