Gezonder leven

Risico op dementie bij ouderen neemt af: 13 procent in 10 jaar

20 augustus 2020 09:08 Aangepast: 20 augustus 2020 10:37
Archieffoto Beeld © Getty

Het risico om dementie te krijgen, blijft dalen. Wie nu 70 wordt, heeft gemiddeld veel minder kans om dementie te krijgen dan mensen die 70 werden in 2010.

Ook in de twintig jaar daarvoor daalde het risico op dementie steeds met 13 procent per tien jaar. Dat blijkt uit een analyse van zeven grote bevolkingsonderzoeken in de VS en Europa, meldt De Volkskrant. De analyse, waar ook het Erasmus MC aan meewerkte, staat in het vakblad Neurology. 

"Als de daling voortzet krijgen alleen al in Europa en de VS de komende decennia miljoenen minder mensen dementie dan tot nu toe werd gedacht", stellen de onderzoekers.

Verklaring

Een wetenschappelijke verklaring is er volgens het Erasmus MC nog niet. Maar er zijn verschillende redenen die de daling kunnen verklaren. Zo zijn hart- en vaatziekten steeds beter te behandelen. Ook is het zo dat we gezonder leven: we roken minder, drinken minder en bewegen meer in vergelijking met 10 jaar geleden.

Een andere verklaring voor het dalende risico op dementie, zou onderzoeker en arts-epidemioloog Frank Wolters opleidingsniveau kunnen zijn. "We zien dat meer mensen een hoger opleidingsniveau hebben", zegt hij in een reactie tegen het ANP. "Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen met een hogere opleiding minder vaak dement worden. Het lijkt erop dat door te leren je hersenen een reserve opbouwen tegen slijtage later in het leven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alcoholgebruik, luchtvervuiling en hersenletsel toegevoegd aan risicomodel dementie

Desondanks blijft het totale aantal mensen met dementie wel toenemen. Dat komt doordat de bevolking blijft groeien en mensen gemiddeld steeds ouder worden.

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende hersenziektes, waarvan alzheimer de bekendste is.

Ernst van klachten

Omdat het geestelijke vermogen afneemt, kan iemand dagelijkse handelingen minder goed of helemaal niet meer uitvoeren. Denk dan aan problemen met aankleden, het bereiden van voedsel, correcte inname van medicatie, of het betalen van rekeningen.

Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte. Gedurende het ziekteproces neemt zowel het aantal als de ernst van de klachten toe. Er is geen genezing mogelijk voor dementie. Het is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.

Dementie in cijfers

  • Alzheimer Nederland schrijft op hun website dat in Nederland ruim 280.000 mensen dementie hebben
  • In Nederland is Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie en goed voor 70 procent van alle gevallen, gevolgd door vasculaire dementie met 16 procent
  • Wereldwijd zijn dit volgens The Lancet meer dan 50 miljoen mensen, dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 152 miljoen in 2050
  • Vooral in landen met veel lage - en middeninkomens zal dementie vaker voorkomen, onder andere ook door de toenemende vergrijzing
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna iedereen in Astrids familie wordt jong dement: 'Mijn grootste schrikbeeld'

 

. Maar mogelijk heeft het te maken met de aanpak van hart- en vaatziekten in zowel Europa als in de Verenigde Staten. "Onder andere door patiënten met hoge bloeddruk en veel slecht cholesterol op te sporen en te behandelen, en roken te minderen. Met het terugdringen van de epidemie van hart- en vaatziekten lopen ook de hersenen op leeftijd minder schade op", zegt onderzoeker en arts-epidemioloog Frank Wolters.

Een andere verklaring voor het dalende risico op dementie, zou volgens hem opleidingsniveau kunnen zijn. "We zien dat meer mensen een hoger opleidingsniveau hebben. Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen met een hogere opleiding minder vaak dement worden. Het lijkt erop dat door te leren je hersenen een reserve opbouwen tegen slijtage later in het leven", aldus Wolters.

Desondanks blijft het totale aantal mensen met dementie wel toenemen. Dat komt doordat de bevolking blijft groeien en mensen gemiddeld steeds ouder worden.

De onderzoekers hebben ruim 49.000 mensen gevolgd van 65 jaar en ouder. De ouderen deden mee aan 7 grote bevolkingsonderzoeken in de VS en Europa. De studie is gepubliceerd in het medisch wetenschappelijk tijdschrift Neurology.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore