Ga naar de inhoud
Stoppersregeling

Bijna 500 varkenshouders gestopt in afgelopen jaar

In de afgelopen twaalf maanden hebben bijna vijfhonderd varkenshouders hun bedrijf gesloten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veel van de boeren kozen ervoor om gebruik te maken van de stoppersregeling die tot 2019 liep.

De varkensstapel kromp in een jaar tijd met 1,2 procent naar 12 miljoen varkens. Dat de veestapel minder snel afneemt dan het aantal bedrijven betekent dat er meer varkens worden gehouden op de overgebleven varkenshouderijen. Het gemiddeld aantal dieren per bedrijf nam in twintig jaar toe van 900 naar 3400 varkens.

Sanering 

De verwachting is dat vanaf volgend jaar het aantal varkens wel behoorlijk zal afnemen. Dan kunnen boeren namelijk gebruik maken van een nieuwe opkoopregeling van het Rijk, de zogenoemde warme sanering. De regeling is overtekend. Minister Carola Schouten wilde er 180 miljoen voor uittrekken, maar dat budget is inmiddels fors opgehoogd omdat alle boeren die zich hebben aangemeld en aan de criteria voldoen worden uitgekocht. Dat zijn er ruim 400. Daardoor verdwijnen bijna een miljoen varkens. 

Stikstof

De regeling was opgezet om een eind te maken aan geuroverlast, maar helpt ook bij de reductie van de stikstofuitstoot. Gisteren nog maakte minister Schouten bekend dat de regeling nu ook wordt gebruikt om nog dit jaar de bouw van nieuwe woningen en infrastructuur mogelijk te maken

Op 1 april 2020 telde Nederland 3,8 miljoen runderen, bijna 1 procent meer dan vorig jaar. Ook het aantal melkgeiten nam toe. De melkgeitenstapel groeide met 4 procent naar 476.000 dieren. Het aantal schapen, exclusief lammeren, daalde met bijna 6 procent naar bijna 550.000.

Ruim
Lees ook:
Ruim 400 varkenshouderijen worden uitgekocht wegens geuroverlast
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update