Ga naar de inhoud
Voermaatregel van tafel

Minister Schouten: 'Ik ben niet gezwicht voor de boeren'

Minister Carola Schouten Beeld © ANP

Maandenlang verzetten Nederlandse zuivelboeren zich tegen de nieuwe voermaatregel waarbij koeien minder eiwitrijk voedsel moesten krijgen. De maatregel ging vandaag van tafel, maar minister Schouten benadrukt: ze is 'zeker niet gezwicht voor de boeren'.

Wekenlang protesteerden boze boeren door het hele land tegen de beruchte veevoermaatregel die minister Schouten wilde invoeren om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Hun aanhoudende verzet lijkt, voorlopig, zijn vruchten af te hebben geworpen: vanochtend werd bekend dat de maatregel niet wordt ingevoerd. 

'Ik voer het niet in'

Is de minister gezwicht voor de druk van de boeren? Minister Schouten vindt 'zeker van niet'. Want: anders had ze de maatregel wel eerder van tafel geveegd. Ze werd deze zomer zelfs persoonlijk bedreigd door boeren die woedend waren om de voermaatregel. 

"Ik baseer me puur op de feiten", lichtte Schouten zojuist toe. "De actuele cijfers wijzen uit dat de maatregel niet werkt. Dus daarom voer ik hem niet in. Ik neem mezelf ook niets kwalijk. Dat had ik wel gedaan als ik een maatregel had ingevoerd die geen effect heeft." 

Stikstofmaatregel
Lees ook:
Stikstofmaatregel krachtvoer voor melkveehouders gaat toch niet door

Hoe werkt het?

Hoe zit het precies? De verwachting was dat door de voermaatregel (die vier maanden zou duren), minder eiwitten in de mest van koeien zou komen en dat daardoor de stikstofuitstoot omlaag zou gaan. Maar er kwam een kink in de kabel: door de grote droogte van deze zomer bevat het gras dat koeien in de wei eten, minder eiwit.

Om de koeien genoeg voedingsstoffen binnen te laten krijgen, moeten boeren dat tekort compenseren via krachtvoer. Dat voer bevat echter een stuk minder eiwitten dan gras, waardoor ze veel moeten bijvoeren (zie grijs kader). Daardoor neemt de stikstofuitstoot van koeien weer toe, waardoor de stikstofwinst volgens Schouten bijna nihil is.

'Bestuurlijk geklungel'

Had ze dat niet eerder kunnen weten? "Nee", vindt Schouten. "We hebben nu pas de meest actuele cijfers. Nu weten we het pas." Bovendien: "Ik heb altijd gezegd dat ik niet getrouwd ben met die maatregel." 

Politiek commentator Frits Wester ziet dat anders. Volgens Wester is het 'bestuurlijk geklungel van de bovenste plank'. 

Maar minder eiwit in het gras is toch juist gunstig?

"Ja, aan de ene kant wel", zegt Jan Dijkstra, universitair hoofddocent Diervoeding aan de Wageningen University (WUR). "Maar de minister moet rekenen met normen uit 2018."

Dijkstra: "Dat er nu minder eiwit in het gras zit, moet worden gecompenseerd met meer eiwit uit krachtvoer. En dat levert dan weer te veel eiwitten op, want voor iedere 7 gram eiwitverlies in gras moet je 20 gram eiwit uit krachtvoer bijvoeren." 

Op termijn is minder eiwit in gras juist weer voordelig, omdat er daardoor minder stikstof door de koe wordt uitgestoten. Maar aan die winst heeft de minister nu nog niets. 

Grote gevolgen? 

Wat heeft het schrappen van deze maatregel nu voor gevolgen voor de stikstofproblematiek? Volgens Schouten is er nu niet opeens een groot probleem en komen er geen woningbouwprojecten stil te liggen. 

De minister haalt een andere stikstofbesparing uit de kast die voortkomt uit de sanering van de varkenshouderij. Die boeren worden uitgekocht en de ruimte die dat oplevert kan nu worden gebruikt waardoor bouwprojecten dus toch dit jaar door kunnen gaan. 

Boeren zijn blij

Onder melkveehouders is het nieuws ook al doorgedrongen. Zij reageren opgelucht omdat ze vanaf het begin hebben gezegd dat de gezondheid van de koeien op het spel staat als ze geen krachtvoer meer mogen toedienen. 

Waarom de boeren boos zijn over veevoer

03:29