Ga naar de inhoud
Discriminerend assortiment

Geen Zwarte Piet meer bij Bol.com, dit zijn de reacties

Roetveegpiet Beeld © ANP

Alle artikelen op Bol.com die onder de noemer 'Zwarte Piet' worden verkocht, gaan in de ban. Ook verandert de webwinkel de term in alle productbeschrijvingen en andere teksten in 'Piet'.

Vorig jaar verbood Bol al productafbeeldingen met volledig zwart geschminkte mensen erop. Artikelen waarop Zwarte Piet als stereotyperend karikatuur staat, bijvoorbeeld met zwarte pruik en gouden oorringen, zijn vanaf eind september ook niet meer toegestaan. 

Webcare op zijn Bols

Pietenkostuums zijn overigens nog wel toegestaan, vooropgesteld dat ze geen stereotype karikatuur uitbeelden. De webwinkel heeft de wijziging eind juli al doorgegeven aan de bedrijven die via het platform verkopen. 

Facebook
Lees ook:
Facebook en Instagram verbieden afbeeldingen van zwarte piet

De update is zeker ook aan het webcareteam doorgegeven, zegt een woordvoerster van Bol tegen RTL Nieuws. "Daar hebben we sowieso veel contact mee, om te bespreken wat er speelt. We zorgen ervoor dat de neuzen dezelfde kant op staan en vervolgens gaat het team daar op de kenmerkende Bol-manier mee om."

Gezien de controverse rondom het onderwerp had ze zeker pittige reacties verwacht - en die kwamen ook: 

Kamervragen

Een van de reacties kwam van PVV-politica Lilian Helder, die samen met Martin Bosma Kamervragen aan de kwestie wil wijden:

De adviesvraag is in deze tweet uit context, zegt de woordvoerster. "Die werd gedaan in het bredere overleg dat we intern voeren over hoe we bijvoorbeeld met controversiële boeken omgaan. Het is best een dilemma: waar stopt de vrijheid van meningsuiting en waar start haatzaaierij? Daar zijn we als team mee bezig, maar dat is heel ingewikkeld om te bepalen."

'Zwarte Piet is echt ons besluit'

Ze wijst op de enorme hoeveelheid producten die via de webwinkel worden verkocht. "We kunnen simpelweg niet van al die 16 miljoen boektitels inhoudelijke kennis hebben. Mede daarom hebben we overleg met specialistische partijen en de overheid, hoe we daarmee om moeten gaan. Maar het weren van Zwarte Piet is echt ons besluit, daar hebben we geen hulp bij gevraagd."

Cashen
Lees ook:
Cashen met Piet: run op laatste Playmobil met Sint en Zwarte Pieten

De veranderingen in het sinterklaasassortiment zijn niet de enige wijzigingen die Bol doorvoert in het, in eigen woorden, discriminerend assortiment.

Voortschrijdend inzicht

"De term 'huidskleur(ig)' wordt aangepast naar de werkelijke kleur, bijvoorbeeld beige", aldus de woordvoerster. Die stap neemt de winkel mede omdat klanten aangaven de benaming niet prettig te vinden.

"We zullen de eersten zijn om te zeggen: dit is een lopende discussie", besluit de woordvoerster. "We blijven leren en ons beleid ontwikkelen volgens voortschrijdend inzicht."