Agractie tevreden

Boeren blij met schrappen maatregel krachtvoer: 'Bijna slingers ophangen'

19 augustus 2020 14:42 Aangepast: 19 augustus 2020 15:20
Minister Schouten (Landbouw) wil eiwitrijk voer tijdelijk verbieden. Beeld © ANP

Boerenorganisaties zijn erg blij dat ze waarschijnlijk geen aanpassingen hoeven te doen aan het krachtvoer dat ze hun dieren geven. "We staan klaar om de slingers op te hangen", zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland.

"Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving", zegt hij. Ook de boerenactiegroep Agractie is tevreden. "Het had tot risico’s voor de diergezondheid geleid."

'Stikstof niet van achter tekentafel behalen'

Agractie zegt verder dat ze blij zijn dat ook het ministerie en het kabinet 'mede wegens de droogte van de afgelopen tijd inzien dat stikstofreductie niet op deze manier vanachter de tekentafel behaald mag worden'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stikstofmaatregel krachtvoer voor melkveehouders gaat toch niet door

De voorgenomen invoering van de nieuwe regels leidden tot felle protesten van boeren in het land. De discussie ging om krachtvoer dat koeien krijgen naast ruwvoer als gras en hooi. Met het krachtvoer kunnen boeren precies controleren welke voedingsstoffen hun koeien binnenkrijgen. In dat voer zit veel eiwit, en dat is goed voor de groei en de melkproductie van de koeien.

Farmers Defence Force, een van de organisaties die voorop liep bij de acties, noemt de berichten 'een eerste winst'. "Maar de vlag gaat pas uit als de regeling officieel van tafel is", aldus een woordvoerster.

Nieuwe berekening

De protesten hadden er al toe geleid dat het plan opnieuw zou worden doorgerekend en dat daarbij ook een voorstel van de boeren zelf zou worden meegenomen. Eind deze maand zouden er knopen worden doorgehakt.

Minister Schouten komt nu met een alternatieve maatregel. Nog onbekend is wat in de plaats gaat komen voor het verbod op krachtvoer.

Bestuurlijk geklungel

Het intrekken van de voermaatregel is goed nieuws voor melkveehouders, maar niet best voor het imago van minister Carola Schouten van Landbouw, zegt politiek duider Frits Wester van RTL Nieuws.

"Een oud-Hollands spreekwoord luidt niet voor niks bezint eer ge begint. Hoe is het mogelijk dat zij met een maatregel die niet voldoende is doorgerekend de hele melkveehouderij in rep en roer brengt, met alle acties tot gevolg. Maar dat was helemaal niet nodig geweest als minister Schouten het plan voor aankondiging veel beter had laten analyseren. Wat nu rest is beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Maar wat een bestuurlijk geklungel is dit geweest". 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore