Hulpmiddel bij infectie

Moedermelk als coronamedicijn? Melk bevat antistoffen tegen virus

19 augustus 2020 12:34 Aangepast: 20 augustus 2020 11:02
Moedermelk is mogelijk een nieuw medicijn tegen het coronavirus Beeld © ANP

Antistoffen in moedermelk van vrouwen als nieuw medicijn tegen het coronavirus, het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar toch hebben wetenschappers van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam goede hoop dat zo'n medicijn werkt. "De melk zorgt ervoor dat het virus de cellen niet binnendringt."

De moedermelk van vrouwen die corona hebben gehad, bevatten antistoffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis in samenwerking met andere instituten. 

Het was toeval: een moeder - ook arts - doneerde melk aan de Nederlandse Moedermelkbank en vroeg zich af of er mogelijk antistoffen in konden zitten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moedermelk als medicijn tegen coronavirus? Onderzoekers zijn hoopvol

'Hoe simpel kan het eigenlijk zijn', zei Britt van Keulen bij Jinek gisteravond over het idee van de donor. Van Keulen is arts-onderzoeker bij de Nederlandse Moedermelkbank in het Emma Kinderziekenhuis.

"Op 1 april kwam zij met dat idee en toen is ontzettend snel het onderzoek in gang gezet. Een maand later waren we al de eerste moeders aan het vragen om melk te geven", zegt de arts-onderzoeker. Bijna duizend moeders meldden zich aan voor het onderzoek.

Antistoffen in moedermelk

Hans van Goudoever, directeur van het Emma Kinderziekenhuis, vertelt eveneens bij Jinek hoe antistoffen uit moedermelk mogelijk kunnen helpen bij de verdringing van het virus. "Het virus dringt allemaal cellen binnen. Het vermenigvuldigt zich en gaat langzaam naar je longen, waardoor je longontsteking krijgt en ziek wordt", legt hij uit.

"Maar als je ervoor zorgt dat het virus de cellen niet binnen komt, ben je goed bezig. En dat is wat moedermelk eigenlijk doet." 

Bekijk hier het fragment terug:

De onderzoekers gaan nu uitzoeken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen, tijdens een eventuele tweede golf.   

Werkt het bij mensen?

Maar om er zeker van te zijn dat de antistoffen het virus tegengaan, moeten nog wel wat stappen worden gezet. "We hebben nu aangetoond dat die antistoffen écht in de melk zitten. Nu moeten we een stap verder gaan en kijken: werkt het bij mensen?", zegt Goudoever.

Ook andere vragen spelen een rol, zoals hoeveel melk gegeven moet worden en of er genoeg is.

Dat moedermelk longontsteking kan voorkomen, weten de wetenschappers al van andere infecties. "Kinderen die moedermelk krijgen hebben 30 of 40 procent minder kans longontsteking te krijgen in de eerste periode van hun leven", zegt de directeur. "Dus eigenlijk weten we het wel, maar nu hebben we dat ook aangetoond voor corona."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste medicijn voor ernstig zieke coronapatiënten goedgekeurd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore