Toezicht aangescherpt

Horeca Amsterdam sneller dicht bij overtreding

19 augustus 2020 03:51 Aangepast: 19 augustus 2020 04:08
Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam Beeld © ANP

Het toezicht op de horeca in Amsterdam wordt aangescherpt, heeft burgemeester Femke Halsema gisteravond aangekondigd. De gemeente kan een horecagelegenheid al na één waarschuwing sluiten. Bij excessen kan zelfs onmiddellijk tot sluiting worden overgegaan. Ook komt er een verbod op geluidsversterkers in de buitenruimte en moet de Bijenkorf de deuren sluiten.

De veiligheidsregio treft de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Halsema waarschuwt voor strengere maatregelen als het aantal besmettingen niet snel terugloopt. Dan kunnen bijvoorbeeld de horecatijden worden beperkt tot middernacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet komt met sombere boodschap en dringend advies, want 'het gaat niet goed'

Voor feesten en partijen waar meer dan 100 mensen op afkomen, geldt een meldplicht in Amsterdam. Verder krijgen overlastmeldingen prioriteit.

Ook mogelijk zijn:

  • Verplichte, individuele thuisquarantaine.
  • Het verplicht stellen van het dragen van een mondkapje in de hele stad of regio.
  • Beperken van samenkomsten tot maximaal 30 personen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toekomstig coronavaccin wordt in Australië 'verplicht', zegt premier

Gisteren werd ook bekend dat De Bijenkorf in Amsterdam de deuren voorlopig moet sluiten. Volgens de veiligheidsregio zijn meerdere medewerkers van het warenhuis op verschillende afdelingen en verdiepingen positief getest op het coronavirus.

'Ongelofelijk droevig'

Een aantal van hen was aan het werk toen zij besmettelijk waren. Iedereen die recent bij De Bijenkorf in Amsterdam was en klachten heeft, wordt dringend geadviseerd zich te laten testen.

Halsema zei over De Bijenkorf dat de "sluiting ongelofelijk droevig is, maar we zagen geen andere mogelijkheid aangezien tien medewerkers besmet zijn geraakt met het coronavirus".

Eenrichtingsverkeer en mondkapjes

De veiligheidsregio trof de afgelopen tijd al een reeks maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo geldt er in bepaalde gebieden eenrichtingsverkeer, moeten mensen op vijf drukke plekken mondkapjes dragen en is er een verbod op alcohol in winkels op de Wallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM: 4013 nieuwe coronabesmettingen, vrijwel evenveel als vorige week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore