Geen geld voor

Kabinet laat vast weten: 'Geen ruimte voor loonsverhoging zorg'

19 augustus 2020 02:09 Aangepast: 19 augustus 2020 10:13
Ter illustratie: zorgpersoneel neemt coronatesten af. Beeld © ANP

De Tweede Kamer debatteert vandaag over een mogelijke loonsverhoging voor zorgpersoneel. Maar het kabinet heeft in een brief al laten weten dat medewerkers in de zorg niet hoeven te rekenen op hogere lonen. Er is geen geld voor.

Dat blijkt uit een brief die minister Tamara van Ark van Medische Zorg gisteren aan de Tweede Kamer stuurde. Minister De Jonge (Volksgezondheid) en staatssecretaris Paul Blokhuis sluiten zich aan bij Van Ark.

Onzekerheden

"Gegeven de economische ontwikkelingen en onzekerheden ziet het kabinet op dit moment geen ruimte voor een structurele loonsverhoging voor alle medewerkers in de zorg", schrijven de bewindslieden.

De reden? Er is geen geld voor. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 5,1 procent krimpt. De werkloosheid loopt daardoor op. "De inzet is erop gericht om de economische schade te beperken en tegelijkertijd het sterke economische fundament te behouden, zodat economisch herstel wordt bespoedigd", staat in de brief.

Geen geld

De regering probeert de economische neergang op te vangen en banen te creëren. Geld voor loonsverhogingen is er volgens de regering daarom niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom een salarisverhoging voor zorgpersoneel nog niet zo eenvoudig is

De oppositie en coalitie in de Tweede Kamer liggen al langere tijd overhoop vanwege de lonen in de zorg. Oppositiepartijen en vakbonden willen graag dat zorgpersoneel structureel meer geld gaat verdienen, maar de coalitie zegt dat dat niet mogelijk is.

Verwijten over en weer

Een hoofdelijke stemming daarover eindigde vorige week met verwijten over en weer tussen de oppositie en de coalitie, omdat Kamerleden van de coalitie bewust het gebouw verlieten, om zo de stemming tegen te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer ruziet over stemming salarisverhoging zorg: 'Ongehoord'

Medewerkers in de zorg krijgen vanwege de coronacrisis in oktober een eenmalige bonus van 1000 euro. Ook zijn de cao's van zorgpersoneel eerder al aangepast, waardoor personeel de komende jaren een loonsverhoging krijgt.

De verpleeg- en thuiszorg krijgt er in 2 jaar tijd 7,4 procent loon bij. Personeel van ziekenhuizen en ambulances allebei 8 procent.

'Vele miljarden extra'

Econoom Michiel Verkoulen legde vorige week aan RTL Z uit dat de salarissen in de zorg ook echt toe waren aan groei. Van Ark wees er toen ook al op dat een extra salarisbijdrage van het kabinet 'vele miljarden extra' zou kosten.

Een salarisverhoging van 1 procent zou bijvoorbeeld al 560 miljoen euro kosten, berekende het Centraal Planbureau. Wordt de helft daarvan betaald door burgers via de zorgverzekeringspremie, dan betalen we 20 euro per jaar extra.

Later vandaag praat de Kamer verder over de lonen van zorgmedewerkers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore