Ga naar de inhoud
Persconferentie corona

Kabinet komt met sombere boodschap en dringend advies, want 'het gaat niet goed'

Premier Rutte en De Jonge tijdens de vorige persconferentie. Beeld © ANP

Het gaat de verkeerde kant op en dus komen premier Rutte en minister De Jonge vanavond met een paar dringende adviezen. Geef geen feestjes of borrels meer thuis én blijf ook na 1 september zoveel mogelijk thuiswerken. Politiek commentator Frits Wester zag een 'stevige waarschuwing aan de samenleving'.

Premier Rutte viel tijdens de persconferentie meteen met de deur in huis: "Als we zo doorgaan, zijn we binnenkort terug bij af. Dan gaat het land weer op slot en zijn we terug waar we niet willen zijn."

Nog een keer waarschuwen

Rutte en De Jonge gebruikten het persmoment vooral om hun zorgen te delen en het land nog één keer te waarschuwen.

Het RIVM denkt dat er nu 50.000 mensen in ons land besmettelijk zijn. Dat is zorgelijk, vindt het kabinet. "Het virus is niet klaar met ons. Het aantal besmettingen moet dalen", sprak zorgminister Hugo de Jonge. 

Dringend advies

Omdat de regionale verschillen groot zijn, komen er geen nieuwe landelijke maatregelen. Wel regionale. Amsterdam heeft vanavond als eerste bekendgemaakt wat de nieuwe maatregelen in die regio worden. Zo wordt het toezicht daar verscherpt en kunnen zaken sneller dichtgegooid worden. 

Het kabinet hield het vanavond bij een paar dringende landelijke adviezen, geen verplichtingen.

Rutte: 'Verjaardag of etentje wordt zo niet leuker, maar het moet'

01:02

Volgens de premier gaat het vooral mis in de privésfeer. Bij verjaardagen, buurtborrels en vriendengroepen. Daarom komt het kabinet met een 'zeer, zeer, zeer dringend advies': organiseer geen thuisfeestjes of borrels meer, maar huur een horecazaaltje.

Premier Rutte: "Het voelt onderling veilig, maar het is schijnveiligheid. En als je thuis toch mensen ontvangt, dan geldt maximaal zes gasten." Kinderen onder de 12 jaar uitgezonderd.

Voor feestzalen, horeca of rouwzalen geldt geen maximumaantal bezoekers, maar deze locaties moeten aan strenge regels voldoen en daar wordt ook meer op gehandhaafd. 

Blijf thuiswerken 

Een ander belangrijk advies dat de premier doet, is om ook na 1 september zoveel mogelijk te blijven thuiswerken.

Toch
Lees ook :
Toch mondkapjes of afstandsregels op middelbare scholen? 'Sluiten willen we niet'

De scholen kunnen wel gewoon van start gaan, deelde minister De Jonge mede. Op scholen hoeven kinderen geen afstand te houden tot elkaar.

De Jonge: "Jongeren onderling hoeven geen afstand te houden, maar wel tot de leraar. Maar kinderen moeten wel thuisblijven als ze klachten hebben of als iemand thuis klachten heeft."

Versoepeling quarantaine

Scholen spelen geen grote rol bij de verspreiding van het virus, lichtte De Jonge toe. "Maar we blijven het heel goed in de gaten houden."

Een kleine positieve versoepeling was er nog wel. Het kabinet neemt het advies van het OMT over om de quarantaineduur van twee weken naar 10 dagen te verkorten. 

Rutte: 'Werk zoveel mogelijk thuis, ook na 1 september'

00:34
Ook na 1 september blijft het advies: werk zoveel mogelijk thuis.
Bron: RTL Nieuws