Vertaald naar Nederlands

Burn After Writing: waarom dit boek een ware TikToksensatie is

18 augustus 2020 15:11 Aangepast: 18 augustus 2020 17:32
Foto ter illustratie. Beeld © Pexels

Het is een bijzonder gegeven: een echt boek (ja, van papier) dat een ware sensatie is op social media. Voornamelijk op TikTok gaat het over het boek 'Burn After Writing', dat gaat over je zelfbewustzijn en staat voor minder scrollen op social media.

Het boek, dat in 2015 werd uitgebracht in het Engels, is sinds vandaag ook in het Nederlands beschikbaar. Auteur Sharon Jones stelt in het boek de lezer vragen als: 'Hoe gelukkig ben je met je leven?' en 'Wanneer deed je voor het laatst iets voor het eerst?'

Verbranden

Een spelletje Truth or Dare met jezelf, als het ware. Na het invullen van de soms duistere antwoorden, is het de bedoeling dat de lezer het boek verbrandt,  zodat niemand achter de inhoud kan komen.

Ondanks dat het Engelse boek al jaren in de schappen ligt, kwam het afgelopen maand binnen in de top van de bestsellerboekenlijst. De oorzaak: jongeren die ingevulde antwoorden delen op TikTok. En niet een klein beetje ook. Het gaat om meer dan 40 miljoen views.

TikTok: dé video-app voor jongeren

Je favoriete artiest nadoen, een dansje, een sketch, een challenge met daarbij de keuze uit talloze liedjes, filter en geluidseffecten. Dat is in een notendop de social video-app TikTok die populair is onder jongeren jonger dan 20 jaar. 

Britt Willemsen van The Best Social Media legde eerder al aan EditieNL uit dat TikTok een app is waarmee korte video's van maximaal 15 seconden gedeeld kunnen worden. "Het idee is simpel en je hebt veel mogelijkheden: je uploadt een filmpje waarin je een dansje opvoert of je hobby laat zien, iets playbackt, waarbij je kan kiezen uit enorm veel liedjes, filters, geluidseffecten en edit-opties."

Bovendien is TikTok een 'erg positieve app' volgens de sociale media-expert. "Waar het bij Instagram heel erg om het uiterlijk draait, zijn het bij TikTok vooral grappige video’s die leuk zijn om te bekijken. Daarbij is het feit dat er maar weinig ouders te vinden zijn op TikTok, ook een pluspunt voor de gebruikers."

Dian de Vries deed onderzoek naar jeugd en media en schreef De Schermwijzer. Ze legt uit dat de anonimiteit van sociale media bijdraagt aan een hype als deze.

"Daarnaast kan je bij het schrijven van een Whatsappbericht of het delen van een Instagrampost of TikTokvideo langer nadenken over wat je schrijft. Het is soms makkelijker om iets via sociale media te vertellen als je emotioneel bent, dan wanneer je het het gewoon aan iemand vertelt."

Negatieve emoties delen

Ook heeft het te maken met erkenning en herkenning. "Jongeren hebben soms het idee dat de negatieve emoties die ze voelen, uniek zijn. In dat geval helpt het soms als een jongere ziet dat anderen ook die gedachtes hebben en die gedachtes delen op sociale media. Het trekt mensen om hun gevoelens en emoties uit te spreken op sociale media, ook omdat dit soms anoniem kan."

En iedereen heeft daar een eigen manier voor, legt De Vries uit. "Sommigen delen hun emoties door een rapliedje op te nemen, anderen delen een foto. Het delen van ingevulde fragmenten uit het boek, is dan ook één van de manieren om gedeeltelijk anoniem emoties te delen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dé video-app voor 20-minners: TikTok verovert Nederland

Nadat het boek de afgelopen maand een vlucht had genomen op TikTok, kreeg Uniboek Uitgeverij Het Spectrum het verzoek om het boek ook naar het Nederlands te vertalen. En op die vraag speelden ze graag in, vertelt woordvoerder Angelique Kramer. "Er zijn natuurlijk mensen in Nederland die de Engelse versie hebben gekocht, omdat het een vlucht nam op TikTok. Maar onze verwachting is dat ook de Nederlandse versie veel op TikTok gedeeld zal worden. Het is niet voor niets in het Nederlands uitgebracht, fans vroegen er echt naar."

Hoeveel boeken er al zijn verkocht is nog onbekend. Kramer: "Het is ook lastig te zeggen hoeveel boeken er verkocht gaan worden, want het is echt een boek dat je het liefst binnen een dag al in huis wil hebben."

Het boek Burn After Writing Het boek Burn After Writing

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore