Corona-update, stel je vraag

Waarom geen quarantaine na bezoek binnenlandse besmettingshaard?

18 augustus 2020 13:29 Aangepast: 18 augustus 2020 17:20

Nederlanders worden dringend verzocht in quarantaine als ze een land hebben bezocht met een oranje reisadvies vanwege veel coronabesmettingen. Maar ook binnen Nederland zijn gebieden waar het aantal besmettingen snel stijgt. Waarom moeten bezoekers of bewoners van die gebieden niet in quarantaine? Dat vragen onder andere Samantha en Jan Willem zich af.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) legt het uit. Als je op plekken ben geweest waar steeds meer coronabesmettingen opduiken, zoals in Barcelona, Parijs, Antwerpen, Marseille of op Ibiza, dan wordt dringend verzocht om bij terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Zo moet worden voorkomen dat reizigers die daar zijn besmet, het virus in Nederland verder verspreiden.

Wanneer code oranje?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigt een oranje reisadvies af voor een land als:

  • Er een verhoogd aantal besmettingen is, met het risico dat Nederlanders het virus oplopen en mee terugnemen naar huis
  • Een land inreisbeperkingen voor Nederlanders heeft uitgevaardigd
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe lang kan iemand met én zonder coronaklachten besmettelijk zijn?

Tegelijkertijd neemt ook op steeds meer plekken in Nederland het aantal coronabesmettingen toe, bijvoorbeeld in Amsterdam en Rotterdam. Maar ook op andere plekken in Nederland ontstaan clusters waar het aantal coronabesmettingen piekt.

Als je sommige van die Nederlandse plekken vergelijkt met plekken waar een oranje reisadvies voor geldt, bijvoorbeeld Antwerpen, dan zijn het aantal besmettingen in Nederlandse plekken gemiddeld hoger per 100.000 inwoners. Toch hoef je niet 14 dagen binnen te blijven als je in Amsterdam bent geweest, terwijl dat wel moet als je in Antwerpen bent geweest. Waarom niet ook na een bezoek aan Amsterdam in quarantaine?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte blijft achter verplichte quarantaine staan, want 'het gaat niet goed'

Die vraag is best logisch, zegt Harald Wychgel van het RIVM. Maar het antwoord ook. "Tot quarantaine wordt overgegaan als niet alle bewegingen van een besmet persoon goed in kaart te brengen zijn. In het buitenland is het lastig te zeggen waar iemand precies is geweest en met wie hij of zij contact heeft gehad. Dat is in Nederland wel goed te doen. Als hier iemand besmet is met corona volgt er bron- en contactonderzoek. Dat onderzoek zorgt er samen met testen voor dat quarantaine niet standaard nodig is."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore