Mag nu nog

'Steeds meer mensen willen einde aan rokers bij speeltuinen'

18 augustus 2020 02:46 Aangepast: 18 augustus 2020 02:51
Ter illustratie. Beeld © ANP

Steeds meer Nederlanders willen dat er een einde komt aan rokers bij speeltuinen. Vijf jaar geleden vond een kleine meerderheid van de mensen nog dat er een rookverbod moet komen op locaties waar kinderen spelen, inmiddels vindt 91 procent van de Nederlanders dat roken bij speeltuinen uit den boze is.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1300 Nederlanders van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, waar De Telegraaf over schrijft. Bij veel speeltuinen mag nu nog gewoon gerookt worden.

Opgroeien in rookvrije omgeving

"Vrijwel iedereen vindt het vanzelfsprekend dat kinderen in een rookvrije omgeving opgroeien", vertelt Michael Rutgers, voorzitter van het fonds, aan de krant. "Toch kunnen kinderen op veel plekken niet rookvrij spelen en sporten, onacceptabel."

Vijf jaar geleden vond 65 procent van de Nederlanders dat roken bij speeltuinen verboden moet worden. Inmiddels is 91 procent van de Nederlanders het erover eens dat er een rookverbod moet komen bij plekken waar kinderen spelen. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1300 mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreme rookverboden in de wereld: bijna nergens roken, of juist overal

Niet alleen speeltuinen, ook kinderboerderijen en sportterreinen moeten volgens een ruime meerderheid van de mensen rookvrij worden. "Elke week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. En elk jaar overlijden 20.000 mensen in ons land aan de gevolgen van (mee)roken. Dat moet zo snel mogelijk stoppen", vertelt Rutgers.

"Het is belangrijk dat we samen het goede voorbeeld geven. Zien roken, doet roken. Daarom roep ik alle bestuurders van sportverenigingen en speelplekken op om hun terrein volledig rookvrij te maken."

Eerste sigaret op schoolplein

Hoewel er nu nog geen landelijk rookverbod geldt bij speeltuinen en sportterreinen, is roken op alle schoolpleinen in Nederland sinds vorige maand verboden. Dat geldt voor zowel basisscholen, middelbare scholen als mbo-, hbo-instellingen en universiteiten.

Staatssecretaris Blokhuis vond de maatregel nodig omdat 'elke dag 75 jongeren onder de 18 jaar beginnen met roken'. "Dat is een enorm aantal", vindt Blokhuis. "We moeten ons daarom blijven inzetten om dat tot nul terug te brengen. Veel jongeren steken hun eerste sigaret aan op het schoolplein."

Deze kinderen maakten speeltuin rookvrij: 'Het was gewoon vies'

Ze vonden het maar niets dat mensen rookten bij hun speeltuin en dat daar smerige sigarettenpeuken op de grond lagen. Samen met de buurt in Hilversum kwamen deze kinderen in actie en regelden ze dat hun speeltuin rookvrij werd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore