Bemanningslid schip

Identiteit aangespoelde man Terschelling na 67 jaar bekend: 'Hij krijgt nu letterlijk een naam'

17 augustus 2020 20:53
Op de Algemene Begraafplaats op West-Terschelling liggen stoffelijke overschotten van niet geïdentificeerde personen. Beeld © Politie.nl

Ruim 67 jaar geleden spoelde hij aan op Terschelling en al die jaren was onbekend wie hij was. Maar na uitgebreid DNA-onderzoek is nu alsnog bekend wie de man is. Het gaat om Johannes Garstenveld.

Schipper Garstenveld werd in 1922 in Den Helder geboren. Hij was bemanningslid van het schip Westland.

De kustvaarder vertrok op 30 januari 1953 vanuit het Duitse Cuxhaven en was op weg naar Engeland toen het schip in een hevige storm verging. Gartsenveld spoelde aan op het strand van Terschelling, weten we sinds vandaag.

Speciaal onderzoek

Dat nu eindelijk bekend is geworden wie hij was, komt dankzij werk van een speciaal onderzoeksteam van de politie dat samenwerkte met het Nederlands Forensisch Instituut.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vermoord, naakt gedumpt, maar niemand weet wie ze is: 'Deze begrafenis is keihard'

"De man kon uiteindelijk worden geïdentificeerd dankzij DNA-materiaal van de zoon van de zus van de moeder van het slachtoffer", zegt rechercheur Miranda Wahle die onderzoek doet naar gevonden personen van wie de identiteit onbekend is.

Erg waardevol

"Soms wordt er gedacht dat een vermissingszaak te oud is. Maar ook nu blijkt dat zelfs een vermissingszaak van 67 jaar oud met de huidige DNA-technieken kan leiden tot identificering." 

Op deze manier kan er voor nabestaanden een einde komen aan de onduidelijkheid en onzekerheid over het lot van hun dierbare. De overleden persoon krijgt letterlijk een naam, wat erg waardevol is voor de familie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder dode baby Sloterplas na twee jaar gevonden

Garstenveld werd begraven in een anoniem graf op de Algemene Begraafplaats op Terschelling. Op de Algemene Begraafplaats op West-Terschelling liggen stoffelijke overschotten van niet-geïdentificeerde personen die tussen 1953 en 1987 zijn begraven.

Graven geopend

In 2011 zijn al deze graven geopend voor nader onderzoek. Eerder kon vorig jaar al de eveneens vermiste Vlaardingse kapitein van het schip Westland geïdentificeerd worden.

"In het naastgelegen graf lag een onbekend overleden persoon die drie weken eerder was aangespoeld", zegt rechercheur Wahle. "Naar nu blijkt de man uit Den Helder, die 67 jaar is vermist."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore