'Deze drill-beef slaat nergens op'

Rapper Blacka zegt sorry na dodelijke steekpartij Scheveningen

16 augustus 2020 22:31 Aangepast: 24 november 2020 13:12
Blacka Beeld © Still Videoland

De Rotterdamse rapper Blacka heeft via Instagram excuses aangeboden voor de gebeurtenissen rond een dodelijk steekincident van afgelopen maandag in Scheveningen. Daarbij kwam een 19-jarige Rotterdammer met de bijnaam Chuchu om het leven.

De steekpartij is het trieste dieptepunt van een langer lopend conflict tussen de twee drillrapgroepen uit Amsterdam en Rotterdam. Dat conflict liep in de afgelopen weken steeds hoger op, en ontaardde in de confrontatie in Scheveningen waarbij wapens werden getrokken. 

Op vol strand doodgestoken

Terwijl het strand en de strandtenten nog propvol zaten, werd aan het begin van De Pier een 19-jarige jongen neergestoken. Hij bezweek onderaan de trap aan zijn verwondingen, voor het oog van strandgangers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schok om dodelijke steekpartij De Pier: 'Amerikaanse toestanden'

"Veel mensen zagen het gebeuren en begonnen te rennen over De Pier", zeiden ooggetuigen eerder tegen RTL Nieuws. "Er werd geschreeuwd en gegild. Consternatie alom", zei een medewerkster van een strandtent. 

Drillrapper Blacka, lid van de Rotterdamse drillgroep, zegt nu in zijn verklaring spijt te hebben van alles wat er is gebeurd. "Onze Chuchu, mijn vriend, die is er niet meer en dat heeft mijn hart gebroken."

Wat is drillrap?

Drillrap is een vorm van rapmuziek die begin 2010 in Chicago is ontstaan. De stijl wordt gedefinieerd door duistere en gewelddadige teksten en onheilspellende beats. Rond 2018 is drillrap ook in Amsterdam populair geworden.

Videoclips in dit genre bevatten allemaal dezelfde ingrediënten: rappers laten zich duidelijk filmen in een bepaald postcodegebied, dragen maskers of bivakmutsen en zwaaien met messen in de lucht.

De rappers van verschillende postcodegebieden dagen elkaar uit en voegen uiteindelijk soms de daad bij het woord door de confrontatie aan te gaan.

'Deze drill beef slaat nergens op'

"Hierbij wil ik mijn excuses aanbieden naar alle getroffenen en mensen die hier onder (hebben) moeten lijden", schrijft 'Blacka5324'. "Deze hele drill beef slaat aan het eind van de dag nergens op."

"Ik heb deze ruzie meerdere malen geprobeerd te negeren en dit is mij uiteindelijk niet gelukt", schrijft hij. "Spijt komt inderdaad achteraf, maar het spijt mij echt."

Sorry tegen nabestaanden

De rapper heeft niet alleen spijt; hij zegt ook sorry tegen de nabestaanden. "De hoeveelheid pijn/spijt waaronder ik op dit moment lijd gaat niemand begrijpen, maar de pijn die de familie doorstaat is niet eens voor te stellen."

De Rotterdamse Blacka zegt in zijn verklaring niet meer te weten waar de ruzie om was begonnen. Wel zegt hij dat er 'ernstige bedreigingen werden geuit richting zijn familie'. 

Eerder interview

Rapper Blacka groeide op in IJsselmonde, Rotterdam-Zuid. Regelmatig was hij te vinden op en rond het Prinsenplein, waar hij samen met zijn buurtgenoten drillmuziek maakte. Met miljoenen streams op Spotify doet Blacka’s muziek het meer dan goed.

Begin dit jaar sprak RTL Nieuws met Blacka. Hij vertelde toen dat hij amper vijftien jaar oud was toen hij voor het eerst gewapend de straat op ging. Hij verklaarde toen dat hij dat leven achter zich gelaten zou hebben, en zich focuste op zijn muziekcarrière. Lees hier het interview terug:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapper Blacka was 15 toen hij voor het eerst met een mes op straat liep

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore