'Behoorlijk grote vangst'

1100 kilo coke onderschept in haven Rotterdam, straatwaarde 82 miljoen euro

16 augustus 2020 16:30 Aangepast: 16 augustus 2020 16:41
De onderschepte partij coke. Beeld © Openbaar Ministerie

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven vanochtend heeft de douane een partij van 1100 kilo cocaïne gevonden. De straatwaarde ervan is ruim 82 miljoen euro. "Het is een behoorlijk grote vangst", zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De drugs zaten verstopt in een container uit Ecuador die was geladen met bananen. Die container arriveerde zaterdag met een zeeschip uit Antwerpen en was bestemd voor een bedrijf in Den Haag. Het OM denkt niet dat dat bedrijf betrokken is bij de smokkel. 

De coke was opgeslagen in een zeecontainer. De coke was opgeslagen in een zeecontainer.

Vernietigd

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Vorig jaar onderschepte het HARC-team in totaal 33.732 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven. Dit was bijna een verdubbeling van de hoeveelheid drugs die werd gevonden in 2018: toen onderschepte het team 18.947 kilo cocaïne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootste drugsvangst van het jaar in Rotterdam: 2000 kilo coke

De drugs zitten vrijwel altijd verstopt in containers met een andere lading, variërend van fruit, bevroren kippenbouten of boomstammen, tot limoensap, vis, speksteen en Volkswagen Kevers.

Waarom fruit vaak gebruikt wordt voor cocaïnesmokkel

Het is een groot probleem waar veel fruithandelaren zich zorgen over maken: cocaïnesmokkel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore