Code oranje opgeheven

Nederland in de greep van noodweer, nog code geel in Groningen

17 augustus 2020 02:30 Aangepast: 17 augustus 2020 06:37
Ter illustratie: zware regenval na een warme zomerdag op een camping in het Brabantse Mierlo Beeld © ANP

Nederland was gisteren in de greep van noodweer, met zware windstoten, onweersbuien en hagel. Code oranje voor Groningen, Friesland en de Waddeneilanden is om 01.00 uur vannacht opgeheven. Wel kunnen er in Groningen en op enkele Waddeneilanden nog onweersbuien voorkomen.

Eerder gold in vrijwel het hele land code oranje voor extreem weer. Delen van Nederland kwamen blank te staan omdat er lokaal veel regen viel en hier en daar hagelde het zelfs. Ook waren er flinke onweersbuien, hier vastgelegd boven Schiphol:

Inmiddels hebben de buien het grootste deel van het land verlaten. Code geel geldt maandagochtend alleen nog voor Groningen en de oostelijke Waddeneilanden. Daar kunnen onweersbuien vallen met mogelijk hagel en windstoten tot ongeveer 60 km/uur.

Vliegtuigen konden vanwege de harde wind tijdelijk niet landen op Schiphol en een KLM-toestel uit Rome moest uiteindelijk uitwijken naar het vliegveld van Groningen. 

Weinig schade

De buien gingen op sommige plekken in Nederland gepaard met hagel, maar behalve ondergelopen straten lijkt de schade mee te vallen.

Een gezin in Brabant kwam met de schrik vrij nadat een grote boom op hun auto viel, meldt Omroep Brabant. Bij twee woningen in Hengelo, Overijssel, is de bliksem gisteravond ingeslagen, schrijft RTV Oost. In Limburg veranderden straten in rivieren. 

Straten veranderen in rivieren: wateroverlast in Limburg

Flink noodweer aan het begin van de avond in Limburg. In het dorpje Beek is zoveel regen gevallen dat straten zijn veranderd in rivieren en ook kelders staan onder water.

Hittegolf

Door de buien zou je het misschien vergeten, maar we zitten nog steeds in een hittegolf. De temperatuur was gisteren nog flink hoog met zo'n 29 graden in het midden van het land. Vandaag wordt het wél spannend of we de hittegolf nog een dag langer voortzetten.

Vanochtend wordt het zonnig, met plaatselijk mistbanken, maar 's middags ontstaan er opnieuw buien. In sommige gevallen gaan die gepaard met onweer en hagel en windstoten. Vanavond wordt het opnieuw droog en de wind is en blijft zwak tot matig. Morgen is de hittegolf hoogstwaarschijnlijk voorbij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore