Noodbevel

Opnieuw onrustig in Utrecht, politie houdt reljongeren aan

15 augustus 2020 21:40 Aangepast: 16 augustus 2020 06:51
De politie in de Utrechtse wijk Overvecht Beeld © Michiel van Beers

Tientallen reljongeren hebben zich gisteravond misdragen in de wijk Overvecht in Utrecht. Zij gooiden met stenen en vuurwerk naar de politie en geparkeerde auto's. De politie moest groten getale uitrukken en de mobiele eenheid moest een aantal keer optreden. 23 mensen zijn aangehouden.

De jongeren trokken in plukjes van wisselende samenstellingen door de wijk. De ene keer ging het volgens een politiewoordvoerder om tien, dan weer om vijftig jongeren. Op de 'dreven' - zoals de meeste straten in Overvecht heten - gold een noodbevel van de gemeente 'wegens ernstige verstoringen van de openbare orde'.

'Pure verveling'

Het is de tweede avond op rij dat het onrustig is in Utrecht. Vrijdag was het raak in de wijk Kanaleneiland. Toen hielden naar schatting 150 jongeren de politie bezig. Op social media zouden jongeren elkaar vervolgens hebben opgeroepen om de onrust van Kanaleneiland vannacht in Overvecht te overtreffen. 

De woordvoerder schat in dat het in Overvecht om minder relschoppers gaat. "Verder is het wel een kopie van gisteravond. Er is totaal geen reden voor de onrust. Het is pure verveling en het uitlokken van de politie. Kansloos."

Kort voor middernacht keerde de rust terug in de wijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer rellen in Haagse Schilderswijk, tientallen aanhoudingen

Ook in Den Haag maakte de politie zich eerder op de avond op voor nieuwe confrontaties, na meerdere avonden van onrust op rij. Zo werd er een bromfietscontrole gehouden. Een woordvoerster van de politie wilde niks kwijt over de opmerkelijke actie. 

Scooters

Burgemeester Jan van Zanen liet donderdag nog weten dat jongeren die in de voorgaande nacht voor de onrust zorgden uit andere delen van de stad kwamen. "Op hun scooters kwamen zij hierheen - kennelijk om rotzooi te trappen", verklaarde hij. Het is al een aantal nachten onrustig in de Schilderswijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

18 arrestaties na onlusten in Utrechtse wijk Kanaleneiland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore