Thuisquarantaine

Oranje reisadvies voor negen nieuwe gebieden, onder meer Parijs en Brussel

15 augustus 2020 16:22 Aangepast: 15 augustus 2020 19:15
Een vertrekhal op Schiphol. Beeld © ANP

Nederland heeft voor negen nieuwe gebieden een oranje reisadvies afgegeven. Reizigers die terugkeren uit onder meer Parijs, Brussel, Madrid en het gebied rond Marseille wordt dringend aangeraden 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Het gaat verder om  Bouches-du-Rhone (het gebied rondom Aix en Provence en Marseille), de Balearen (onder andere Ibiza en Mallorca), Burgos, Salamanca, Almeria en Navarra, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het advies gaat vannacht in, maar er wordt niet gekeken hoe laat reizigers in Nederland arriveren. Het advies geldt voor wie na vannacht nog in die gebieden is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

België zet reisadvies Nederlandse provincies op 'oranje'

Een oranje reisadvies betekent dat het ministerie dringend afraadt om daarheen te gaan voor alle niet-noodzakelijke reizen. Een vakantie geldt uiteraard als niet noodzakelijk. Zo'n reisadvies kan door de actuele ontwikkelingen elk moment worden aangepast.

Quarantaine

Kom je terug uit een gebied dat oranje is vanwege verhoogd besmettingsgevaar of dat tijdens je verblijf daar oranje is geworden, dan moet je veertien dagen in quarantaine. Dit is een dringend advies, het is dus géén verplichting.

Oranje reisadviezen golden al onder meer voor Zweden en Kroatië en de Belgische provincie Antwerpen.

Andersoortig advies

Ook voor Noorwegen, Groot-Brittannië en Ierland geldt een oranje reisadvies, maar dat is een ander soort advies: daar is niet per se een verhoogd risico op corona, maar die landen verplichten reizigers uit Nederland om twee weken lang zich te beperken in hun bewegingen. Een niet-noodzakelijke reis daarheen raadt het ministerie dus af, maar wie terugkeert uit die landen hoeft in Nederland niet in quarantaine.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore