Ga naar de inhoud
Giro555

Actiedag voor Beiroet brengt eindstand op 11,5 miljoen euro

Het verwoeste havengebied in Beiroet Beeld © AFP

De actiedag voor Beiroet heeft vandaag zes miljoen euro opgebracht. Opgeteld bij de ruim vijf miljoen euro die er de afgelopen dagen al gedoneerd was, staat de teller van Giro555 nu op bijna 11,5 miljoen euro. In totaal hebben 163.000 mensen gedoneerd

De Libanese hoofdstad heeft die hulp hard nodig, na de verwoestende explosie van vorige week. Toen ontplofte in de haven van Beiroet een enorme lading ammoniumnitraat, die al jaren opgeslagen lag in een loods.

300.000 mensen dakloos

De explosie had de kracht van een kleine atoombom. In een straal van enkele kilometers werden alle huizen omver geblazen of verwoest. Zeker 300.000 mensen zijn dakloos geworden.

Libanese jeugd verlaat massaal het land: 'Je staat machteloos'

02:35

Zo biedt Giro555 eerste hulp en medicijnen, omdat ziekenhuizen in Beiroet zwaar zijn beschadigd of overbelast. Het geld gaat ook naar hulp voor de duizenden mensen die dakloos zijn geworden. Giro555 deelt gereedschap en tentzeilen uit om kapotte ramen en daken tijdelijk te dichten.

Stop de ebola-ramp

Met een eindbedrag van 11,5 miljoen euro, is de opbrengst van de actie in de orde van grootte van de inzameling Stop de ebola-ramp in 2014, waarvoor 10,6 miljoen euro gedoneerd werd.

De tsunami in 2004 in Azië bracht het hoogste bedrag ooit op: ruim 208 miljoen euro

De
Lees ook:
De haven van Beiroet: voor en na de explosie