Wekelijkse persconferentie

Rutte blijft achter verplichte quarantaine staan, want 'het gaat niet goed'

14 augustus 2020 16:43 Aangepast: 28 augustus 2020 13:02
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Rutte vindt de quarantaineplicht nog altijd verstandig. "We zitten echt met een probleem. Het gaat niet goed met het virus en daar maak ik me zorgen over", zei de premier zojuist in zijn wekelijke persconferentie.

Afgelopen woensdag debatteerde de Tweede Kamer over de invoering quarantaineplicht. Een meerderheid voelt niets voor een quarantaineplicht voor mensen die naar voren komen in een bron- en contactonderzoek, gecombineerd met strafbaarstelling bij een overtreding.

Minister Hugo de Jonge moet daarom voorlopig afzien van de plicht en 'zal terugkomen op hoe de maatregelen worden ingevoerd'.

Nog altijd verstandig 

Premier Rutte noemt de quarantaineplicht voor iemand die in direct contact heeft gestaan met een besmet persoon, nog altijd verstandig.  Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie, dat hij zich grote zorgen maakt over de opmars van het coronavirus.

"We zien het virus snel de kop opsteken. In Amsterdam en Rotterdam zitten we echt op behoorlijke stijgingen. En ook in Den Haag en andere plekken zie je het oplopen. Dus het gaat niet goed. En het laatste wat we met z’n allen willen, is een nieuwe lockdown.'

Het aantal coronapatiënten in Nederland is vandaag met 636 gestegen. Dat is meer dan gisteren, toen er 577 gevallen bijkwamen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer voelt niets voor quarantaineplicht, fluit De Jonge terug

Er gaan wel eens dingen mis

De premier ziet het debat van woensdag waarin de Kamer kritisch was over de verplichte quarantaine, niet als een fout van minister De Jonge. "We hebben nog geen parlementaire meerderheid. Dat hoort bij het vak van politicus. Daarom gaan we advies vragen aan het Outbreak Management Team." 

De premier benadrukte dat dit soort dingen gebeuren in een crisis als deze. "We zitten in een onmogelijke situatie door het virus. Er gaan dan wel eens dingen mis, dat is niet onvermijdelijk in een crisis. Dat gaan we nog wel vaker meemaken."

Stappen als vanouds in Groningen: 'Er is geen corona in het noorden

Veel jongeregen trekken zich weinig aan van het coronavirus. Stappen als vanouds in Groningen: 'Er is geen corona in het noorden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore