Teststraat op het eiland

Tweede testdag Terschelling: jongeren, toeristen en inwoners zijn welkom

14 augustus 2020 11:49 Aangepast: 14 augustus 2020 11:59
De eerste negatief geteste jongeren zijn vanaf Terschelling naar Harlingen gebracht Beeld © ANP

Voor de tweede dag kunnen mensen op Terschelling zich laten testen op het coronavirus. Aanleiding is de recente uitbraak op jongerencamping Appelhof. Acht jongeren bleken bij thuiskomst besmet met corona. Gisteren startte de GGD Friesland met een speciale teststraat op het Waddeneiland.

Bezoekers van de Appelhof, eilandbewoners en andere toeristen met klachten zijn welkom. Ze kunnen, zonder afspraak, tussen 9.30 en 11.30 uur terecht bij een kerkgebouw in het dorp Midsland. Ook medewerkers van de camping en de nabijgelegen supermarkt, die veel contact hebben gehad met de jongeren, kunnen zich laten testen. 

De monsters gaan vervolgens met de veerboot naar het vasteland. Vanavond krijgen de geteste mensen te horen of ze het coronavirus onder de leden hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongerencamping Terschelling dicht voor nieuwe gasten vanwege corona

Het is niet de eerste dag dat getest wordt. Gisteren werden zo'n 200 personen getest, onder wie veel jongeren. Om 11.30 uur waren 143 mensen getest. Éen van hen had inderdaad het virus. Van negen mensen is de uitslag nog niet bekend en de 133 anderen hebben geen corona.

Zestig mensen horen uitslag vandaag

Na 11.30 uur werden nog ongeveer zestig mensen getest. Hun monsters konden niet meer op tijd naar het vasteland worden gebracht. Zij horen vandaag de uitslag.

Er zijn ook jongeren die ongetest het eiland hebben verlaten. De GGD zegt dat dit niet voorkomen kan worden. 

Bezoekers die het coronavirus onder de leden hebben, worden apart 'op verantwoorde wijze' naar het vasteland vervoerd. Hoe dat precies gaat, zegt de GGD niet.

Jongeren verlaten ongetest Terschelling: 'Anders komen we niet thuis'

Er waren niet genoeg testen om alle jongeren van camping Appelhof op Terschelling te testen, en nu gaan sommigen toch gewoon naar huis.

Op de eerste testdag wilden zo veel mensen zich laten testen, dat de locatie langer openbleef. Op de tweede testdag vandaag kunnen meer mensen zich laten testen dan gisteren.

Vanwege de uitbraak mogen geen nieuwe gasten meer op de Appelhof komen. Het aantal gasten dat er nu is wordt stapsgewijs afgebouwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

‘Drinken kan gewoon op de jongerencamping’

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore