Deel stad verwoest

Actiedag Beiroet begonnen, teller staat al op 5 miljoen

14 augustus 2020 07:40 Aangepast: 14 augustus 2020 07:59
Thomas van der Vlugt, Garance de Reus en Irene Moors tijdens de aftrap van de Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Beeld © ANP

De nationale actiedag voor hulp aan Beiroet is vanochtend even na 07.00 uur begonnen met ruim 5 miljoen euro als startbedrag.

De officiële opening werd verricht door directeur Garance Reus van hulporganisatie Plan International Nederland.

Tot nu toe is 5.009.477 euro gestort op Giro555 voor noodhulp aan de slachtoffers van de explosie in Beiroet.

Giro555-‘collectebus’

De Giro555-‘collectebus’ rijdt vandaag door Nederland met BN'ers aan boord om aandacht te vragen voor de inzamelingsactie voor Libanon en geld op te halen. De bus doet onder meer Blaricum, Almere Strand, Naarden, Bussum en Utrecht Leidsche Rijn aan. Vanwege de coronacrisis is het niet zo dat mensen, zoals bij eerdere vergelijkbare acties, met spaarvarkens naar een actiecentrum kunnen komen.

Zo sterk was de explosie in Beiroet: 'Een kleine atoombom'

Duizenden gewonden, meer dan honderd doden en honderdduizenden mensen dakloos: de explosie in Beiroet heeft een ravage aangericht. Maar hoe sterk was de explosie?

In de haven van hoofdstad Beiroet ontplofte vorige week dinsdag een opslagplaats waar zo'n 2750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag. Er vielen zeker 200 doden, 6000 gewonden en er worden nog honderden mensen vermist. Honderdduizenden mensen raakten dakloos.

Natasja Froger

In Studio 47 in Hilversum is een actiecentrum ingericht. Onder de vele BN'ers die zich inzetten voor de inzamelingsactie zijn Natasja Froger, Johnny de Mol en Giel Beelen. Tot middernacht kan de actiedag rechtstreeks worden gevolgd. Het evenement wordt gesteund door NPO, RTL, Talpa Network en Facebook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore