Langs snelwegen

Belangengroep: 'Reclamezuilen gevaar voor verkeersveiligheid'

14 augustus 2020 02:01 Aangepast: 14 augustus 2020 02:02
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Grote reclamezuilen langs snelwegen en provinciale wegen leiden automobilisten af en moeten verdwijnen. Dat vindt de Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS), die een verbod wil op de aandachttrekkers.

"We ageren allemaal tegen het gebruik van de smartphone achter het stuur", zegt VVS-voorzitter Nelly Vollebregt in De Telegraaf, "maar tegelijkertijd wordt wel toegestaan dat dit soort zuilen chauffeurs afleidt. Het is een verkeerd signaal, waar we grote problemen mee hebben."

Led-reclameschermen

De organisatie wil dat Rijkswaterstaat, gemeenten en provincies geen vergunningen meer geven voor - volgens de VVS - afleidende reclamezuilen. Die zouden tot verkeersongelukken leiden. "Digitale led-reclameschermen waarop de boodschap om de zes seconden wisselt, leiden de bestuurder visueel- en cognitief af, waardoor minder snel gereageerd wordt op onverwachte en gevaarlijke verkeerssituaties."

Veilig Verkeer Nederland (VVN) sluit zich aan bij die boodschap en noemt de zuilen in langs de wegen 'onwenselijk'.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verkeersveiligheid in geding na opheffen coronamaatregelen'

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bestaan er richtlijnen voor het gebruik van reclamezuilen langs snelwegen en provinciale wegen. "Bewegende beelden op digitale billboards zijn niet toegestaan", zegt een woordvoerder. "Ook wordt om obstakels in de berm te voorkomen een minimale afstand van dertien meter uit de rechter rijstrook aangehouden."

Onduidelijk is of de zuilen daadwerkelijk tot gevaarlijke situaties leiden, zoals de VVS beweert, en zo ja, hoe vaak dat gebeurt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder verkeersdoden, maar nog altijd twee Boeings vol: 'Lange weg te gaan'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore