Brand en vuurwerk

Politie arresteert ruim 20 relschoppers Haagse Schilderswijk

14 augustus 2020 00:50 Aangepast: 14 augustus 2020 08:17
De brandweer moest uitrukken voor in brand gestoken vuilnis. Beeld © Regio15

De politie heeft in de Schilderswijk in Den Haag ruim 20 mensen aangehouden die eieren, stenen en zwaar vuurwerk naar agenten gooiden. Ook werden vernielingen aangericht, onder meer aan twee politieauto's. Voor de tweede avond en nacht op rij was het onrustig in de wijk en was de Mobiele Eenheid (ME) op de been.

Vroeg in de avond liepen buurtpreventieteams, jongerenwerkers, buurtvaders en wijkagenten samen door de wijk om in gesprek te gaan met bewoners en de jeugd op straat.

De sfeer was goed tot het moment dat tientallen jongeren zich rond 23.00 uur verzamelden en agenten bekogelden met eieren, stenen en zwaar vuurwerk. Ook werd er een vuilcontainer in de brand gestoken. Rond 02.30 uur bekogelde een grote groep jongeren agenten met stenen vanaf de daken. Ook hier werden aanhoudingen verricht.

De gemeente Den Haag had omstreeks middernacht vanwege de ongeregeldheden een noodbevel uitgevaardigd. "Wegens ernstige verstoringen van de openbare orde is op dit moment een noodbevel van kracht voor het gebied Hoefkade-Vaillantlaan. Personen die weigeren gehoor te geven aan het noodbevel zullen worden aangehouden", zo viel te lezen in het bevel.

Vernielingen

Woensdagavond en -nacht was het ook al onrustig in de Haagse wijk. Een grote groep jongeren zette brandkranen open. Ook gooiden ze stenen en vuurwerk naar agenten en vernielden ze spullen. Vier mensen werden opgepakt.

Volgens Omroep West ontstond de onrust dit keer omdat er een stapel met vuilnis in brand werd gestoken. Dat gebeurde rond 23.00 uur. 

Nadat de groep uiteen was gedreven en de brandweer het vuur geblust had, was in de omringende straten rond 01.00 uur nog steeds vuurwerk te horen.

Maatregelen voorbereid

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag zei gisteren dat nadere maatregelen worden voorbereid, maar ging verder niet in op de details daarvan. 

Grote groep jongeren zorgt voor onrust Schilderswijk, ME ingezet

Brandkranen werden woensdagavond door jongeren opengedraaid en er werd met vuurwerk gegooid. De politie hield vier mensen aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore