Gegevens zoeken

Ruim 2400 adressen van afvaldumpers in Amsterdam achterhaald

13 augustus 2020 22:12
Zakken van afval en vuilnis langs een straat in Amsterdam Beeld © iStock

Heb jij ook wel eens vuilnis naast de container gezet in plaats van erin? In Amsterdam gebeurde dat aan de lopende band, en daarom ging de gemeente tussen het vuilnis op zoek naar gegevens van de mensen die dit doen. In een maand tijd hebben speciale toezichthouders de adressen van ruim 2400 afvaldumpers achterhaald.

De gemeente voert nog een controle van de adressen uit, waarna mensen een boete kunnen krijgen van 95 euro. Zo'n 87 procent van de achterhaalde adressen leidt uiteindelijk tot een boete, zegt een woordvoerder van wethouder Laurens Ivens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wéér een bankstel: boswachter is afvaldump in natuur zat

In veel gevallen gaat het om mensen die afval naast de daarvoor bedoelde (ondergrondse) containers hebben geplaatst.

Hoe worden adressen gevonden?

Amsterdam wil met het nieuwe project, dat nu een maand bezig is, afval op straat tegengaan. De veertien ingeschakelde toezichthouders gaan samen met schoonmakers en vuilnismannen naar de plekken waar vaak vuilnis naast de containers ligt, op zoek naar gegevens.

Tijdens die zoektocht heeft de gemeente ook een aantal gevallen van adresfraude ontdekt. Zo kwamen gevonden gegevens niet overeen met het adres van het huishouden dat in het basisregister van de gemeente staat.

'Kwestie van luiheid'

Dat er veel vuilnis wordt gedumpt, is volgens de woordvoerder niet per se omdat de container vol is. "In maar een heel klein percentage van de gevallen, minder dan 4 procent, zit de container waar het afval naast staat vol.

Dus wat de reden dan wel is, blijft een mysterie", aldus de woordvoerder. Wethouder Ivens zegt zelf in Het Parool dat het waarschijnlijk "een kwestie van luiheid is".

Kliko wordt schandpaal

Extra controles op de inhoud van afvalcontainers in Waalwijk deze zomer, omdat de gemeente het zat is dat er bijvoorbeeld plastic in de groenbak wordt gegooid.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daan loopt 260 kilometer langs de kust om zwerfafval op te ruimen

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore