'Ernstige psychose'

Thijs H. gaat in hoger beroep: wil alleen tbs, geen celstraf

13 augustus 2020 18:45
Thijs H. Beeld © Eigen foto

'Thijs H. (28) is ten onrechte veroordeeld voor moord en gaat in hoger beroep.' Dit zeggen zijn advocaten. H. is afgelopen maand veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging, omdat hij vorig jaar drie mensen neerstak.

"De rechtbank heeft H. ten onrechte deels zijn daden aangerekend", zeggen zijn advocaten nu. "Het Pieter Baan Centrum heeft namelijk na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek geconcludeerd dat H. volledig handelde onder invloed van een ernstige psychose. Thijs H. zou volledig ontoerekeningsvatbaar zijn geweest tijdens zijn daden, waardoor hij alleen veroordeeld kan worden tot tbs en niet tot een celstraf."

'Feiten verkeerd geïnterpreteerd'

De strafrechtadvocaten van H. menen dat het vonnis van de rechtbank, 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging, geen recht doet aan de omstandigheden waaronder Thijs tot zijn handelingen kwam. Ze vinden dat de rechtbank feiten verkeerd heeft geïnterpreteerd en zien het hoger beroep met veel vertrouwen tegemoet.

De rechtbank was tijdens het proces van mening dat Thijs H. slechts gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar is, en daarmee strafbaar. Volgens het Pieter Baan Centrum leed Thijs H. aan 'ernstige psychotische ontregeling'. De rechtbank ging daarin mee, maar vond niet dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drievoudig moordenaar Thijs H. krijgt 18 jaar cel en tbs

Volgens de rechtbank nam H. verschillende rationele beslissingen voor en na het plegen van de moorden. "U heeft nagedacht hoe u de moorden zou gaan plegen", zei de rechtbank. "En u moest moed verzamelen om de moorden te kunnen plegen."

H. heeft bekend

Daaruit leidde de rechtbank af dat H. niet gehandeld heeft in een opwelling, maar dat er sprake is van handelen met voorbedachten rade. Daarom sprak de rechtbank van drievoudige moord. "U vindt het moeilijk zichzelf als moordenaar te zien. Dat bent u echter wel", zei de rechter tegen H.. 

Thijs H. heeft zijn daden al bekend en zei tegen de nabestaanden dat het hem spijt. Hij bekende dat hij op 4 mei van vorig jaar een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag met veel messteken van het leven beroofde. Drie dagen later stak hij op de Brunssummerheide bij Heerlen een 63-jarige vrouw en vervolgens een 68-jarige man dood.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten geen hoger beroep aan te tekenen. Het OM kan zich vinden in de strafmaat en wilde de slachtoffers een nieuwe lange rechtsgang besparen, zei een woordvoerster.

Thijs H. tegen nabestaanden: 'Ik hoop dat jullie steun vinden'

Thijs H. richtte zich vorig jaar in de rechtszaal tot de nabestaanden. "Het spijt me verschrikkelijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore