Met afstand en mondkapjes

Stille tocht voor Bas van Wijk (24) alleen voor familie en vrienden

13 augustus 2020 17:43 Aangepast: 13 augustus 2020 18:50
Bas van Wijk (24). Beeld © Politie

De familie van de zaterdag in Amsterdam doodgeschoten Bas van Wijk geeft aan dat de stille tocht die morgen wordt gehouden, bedoeld is voor vrienden en familie van Bas. Andere belangstellenden wordt gevraagd om in een erehaag langs de route van de stille tocht te gaan staan, in verband met de coronamaatregelen die gelden.

De familie benadrukt in een persbericht dat de stille tocht is bedoeld voor vrienden en familie van Bas. "Om samen het verdriet over het heengaan van Bas te kunnen delen. Iedereen met een hart voor Bas is welkom."

Geen politiek karakter

De dood van Van Wijk leidde tot grote verontwaardiging. Met de hashtag 'Gerechtigheid voor Bas' roepen twitteraars op om aanstaande zondag te demonstreren op de Dam in Amsterdam. De familie heeft nadrukkelijk aangegeven dat de tocht vrijdagavond geen politiek karakter heeft. "Mensen die toch een statement willen maken kunnen zondag naar de demonstratie op de Dam in Amsterdam gaan. De organisatoren van de stille tocht staan volledig los van de demonstratie op de Dam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie: stille tocht Bas van Wijk mag geen politiek karakter krijgen

De stille tocht vindt morgen plaats en start om 19.00 uur bij voetbalvereniging Pancratius in Badhoevedorp. Tijdens de tocht gelden de coronamaatregelen. Dat betekent dat deelnemers anderhalve meter afstand moeten houden. "We willen niet het risico lopen dat de stille tocht voor extra verspreiding zorgt van het virus. Om die reden is in overleg tussen de familie, organisatie en gemeente Haarlemmermeer besloten om alleen de familie en vrienden in de stille tocht te laten lopen." 

Ook wordt mensen gevraagd een mondkapje te dragen. "Het is niet verplicht. Wij begrijpen dat dit moeilijk is wanneer je je verdriet wilt delen, maar de gemeente Haarlemmermeer en de Veiligheidsregio Kennemerland heeft ons erop gewezen dat dit van essentieel belang is."

Neergeschoten

De 24-jarige Bas van Wijk werd afgelopen zaterdag doodgeschoten bij een recreatieplas in Amsterdam. Waarom hij werd neergeschoten is nog onduidelijk. De politie houdt rekening met allerlei scenario’s.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man doodgeschoten op druk strand in Amsterdam

Volgens de familie werd Van Wijk doodgeschoten toen hij wilde voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen. "Hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen en kreeg daarvoor een kogel in zijn bovenbeen en in zijn borst", liet de familie eerder weten.

Vijf aanhoudingen

De politie hield gisteren vijf Amsterdammers aan voor de fatale schietpartij. Twee verdachten (26 en 20) zijn in Zandvoort aangehouden. De andere drie (18, 19 en 20) zijn op verschillende plekken in Amsterdam opgepakt. Een van hen is vandaag weer vrijgelaten, omdat hij geen betrokkenheid zou hebben. Om wie het gaat is niet gezegd. De overige vier horen morgenmiddag of ze langer vast moeten blijven zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie arresteert vijf verdachten in onderzoek dood Bas van Wijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore