Corona-update, stel je vraag

Coronavirus in rioolwater, waarom kan test dan niet met urine of ontlasting?

14 augustus 2020 16:07

Een wattenstaafje dat diep in je neus gaat, we weten dat het moet gebeuren, maar veel mensen kijken er niet naar uit. Onder anderen Annette, Herbert en Wim vragen zich dan ook af: als het coronavirus in het rioolwater te vinden is, waarom kunnen ze dan geen urine of ontlasting gebruiken om te testen of iemand besmet is?

Microbioloog Gertjan Medema concludeerde half juni dat het aantal coronabesmettingen in Amsterdam flink moest zijn toegenomen. De coronavirusresten in het Amsterdamse rioolwater waren in één week met een factor 10 toegenomen. Of dat ook betekende dat er tien keer zoveel Amsterdammers besmet waren, kon hij niet zeggen, maar dát er een toename was, daarvan was hij overtuigd.

Niet bij alle patiënten

Het RIVM bevestigt dat het genetisch materiaal van het nieuwe coronavirus in het rioolwater is aangetroffen. Maar het testen van urine of ontlasting is een te onbetrouwbare methode, zegt woordvoerder Coen Berends. Dat komt omdat het virus niet bij alle coronapatiënten in de urine of ontlasting wordt gevonden.

"Bij ongeveer de helft van alle coronapatiënten wordt het virus behalve in de neus ook in de ontlasting gevonden, en bij enkele patiënten in de urine. Dat betekent dat het als individuele test niet betrouwbaar is."

Onbesmet wanen

"Als je in urine test, mis je heel veel, als je in ontlasting zou testen, mis je de helft van het aantal positieve gevallen. Met als risico dat mensen zich onterecht niet besmet wanen en anderen kunnen besmetten. De 'vervelende' test met het wattenstaafje is dus veel betrouwbaarder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is testen op Schiphol verplicht? Vijf vragen over de nieuwe teststraat

Volgens het RIVM is de test in rioolwater wel nuttig, maar alleen om te kijken of het virus in bepaalde gebieden voorkomt. Het voordeel daarvan is dat je op die manier ook de ontlasting meet van mensen die zich niet hebben laten testen.

Rioolwater besmettelijk?

Of het coronavirus in rioolwater of ontlasting besmettelijk is voor mensen, is nog onzeker, zegt het RIVM. Er is nog geen besmetting aangetoond die op die manier heeft plaatsgevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore