Ga naar de inhoud
Vijf in drie jaar

Wen er maar aan: die hittegolven blijven komen

Beeld © iStock

De ramen kunnen wagenwijd open om het thuis wat te laten afkoelen: de tropische dagen zijn voorbij. En het ziet er niet naar uit dat er dit jaar nog een tweede hittegolf komt. Toch kunnen we er maar beter aan wennen, zegt Buienradar-weerman Martijn Dorrestein: waar vroeger nog weleens bijna 30 jaar zat tussen twee hittegolven, hebben we er nu vijf in drie jaar.

De kans op een nieuwe hittegolf dit jaar is niet groot, zegt Dorrestein. Voor de rest van augustus hebben ze bij Buienradar een redelijk idee welke kant het met het weer opgaat, en niets wijst erop dat het weer zo warm wordt. "Dan zou het dus in september moeten gebeuren, dat lijkt me wel heel sterk. Het kan best nog een of twee dagen heel warm worden, maar daar blijft het waarschijnlijk wel bij."

Vijf hittegolven in drie jaar

Maar, waarschuwt Dorrestein, we zullen er wel aan moeten gaan wennen dat het soms heel erg warm is in Nederland. "In de bijna 120 jaar dat we het weer bijhouden, zijn er 29 hittegolven gemeten. Daarvan waren er dertien na 2000. In 2018 en 2019 hadden we er zelfs twee, dat is uniek. In het verleden zat er soms 20 tot 30 jaar tussen twee hittegolven en nu hebben we er vijf in drie jaar."

Zo
Lees ook:
Zo gaan ze in andere landen met hitte om: 'Soms wel 51 graden'

Ook verwacht Dorrestein dat we rekening moeten houden met meer extremen. "Vorig jaar werd het al eens meer dan 40 graden, dit jaar braken we het record voor het aantal tropische dagen op rij – het waren er acht. Deze hittegolf zelf duurt niet extreem lang, dat record uit 1975 staat op achttien dagen en nu hebben we er waarschijnlijk veertien, maar doordat er zo veel hete dagen op rij waren, hebben mensen er wel meer last van."

Klimaat verschuift

Zijn collega William Huizinga vult aan: "Het klimaat verschuift. Het is natuurlijk een gegeven dat de aarde aan het opwarmen is. Daar hoort voor Nederland bij dat we minder echt koude winters hebben, we kunnen minder vaak schaatsen dan bijvoorbeeld 100 jaar geleden, en ook dat de relatief koele en natte zomers die wij kenden veranderen in hete, droge zomers."

"Deels is dat natuurlijk toe te schrijven aan menselijk handelen. We stoten veel meer broeikasgassen uit dan 100 jaar geleden en zijn ook met veel meer mensen. Daarnaast spelen andere factoren een rol waar we niets aan kunnen doen, zoals golfstromen, de atmosfeer is verschrikkelijk complex."

Wil je dat het tijdens de volgende hittegolf minder warm is in je huis? Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs geeft tips over wat je wel en vooral niet moet doen: "Gedraag je als een Griekse oma", en: "Je kunt beter investeren in zonwering dan in een airco."

Thuiswerkers proberen hoofd koel te houden

01:11
Met deze hitte is thuiswerken voor de meesten geen pretje. Een airco geeft wat verkoeling en goed drinken en het eten van ijsjes helpt tijdelijk. Maar velen verlangen toch naar een lekker fris kantoor.