Noord-Deurningen

Twentse supermarkt die verbod veiligheidsregio negeerde toch dicht

13 augustus 2020 10:14 Aangepast: 13 augustus 2020 11:50
Supermarkteigenaar Raymond Berning discussieert met boa's (Foto: ANP) Beeld © ANP

Supermarkt Berning in het Twentse Noord-Deurningen heeft rond 10.00 uur toch de deuren gesloten. De supermarkt moest van de veiligheidsregio vandaag dicht vanwege het negeren van de coronamaatregelen, maar eigenaar Raymond Berning weigerde daaraan aanvankelijk gehoor te geven.

Ondanks het verbod van de veiligheidsregio had Berning de supermarkt om 8.00 uur vanochtend toch geopend. De veiligheidsregio had Berning gisteren per brief laten weten dat hij zijn zaak vanaf vandaag gesloten moet houden totdat de winkel is aangepast aan de geldende coronaregels.

Twee agenten en twee handhavers kwamen vanmorgen poolshoogte nemen, maar vertrokken weer. De supermarkt bleef open. Tot 10.00 uur dus, toen Berning toch de deur op slot deed. Hij zegt dat hij het conflict dat hij met de veiligheidsregio heeft niet op de spits wil drijven.

Bus voor de deur

Tientallen mensen kwamen vanmorgen naar de supermarkt om steun te betuigen aan eigenaar Raymond Berning, die voordat hij openging een bus voor zijn zaak had neergezet. Hij zei dat hij dit had gedaan om te voorkomen dat handhavers de supermarkt zouden blokkeren.

Onder applaus van omstanders werd de bus om 08.00 uur weggereden en ging de winkel open.

Klanten verlaten supermarkt Berning. Klanten verlaten supermarkt Berning.

'Het houdt een keer op'

Berning zegt dat hij de brief met de aanwijzing van de veiligheidsregio om dicht te blijven niet heeft ontvangen. Volgens de veiligheidsregio is de winkel op de Duitse grens diverse malen gecontroleerd en zijn er meerdere waarschuwingen uitgedeeld.

Ook is al eens een boete opgelegd. "Het houdt een keer op. In die winkel lopen met grote regelmaat meer mensen dan volgens het vloeroppervlak zou mogen. En dan gaat het niet om een incident van klanten die elkaar per ongeluk op te korte afstand passeren, het is er gewoon echt te druk, vooral met Duitse klanten."

Supermarkteigenaar Raymond Berning. Supermarkteigenaar Raymond Berning.

Berning bestrijdt dat hij vaak is gewaarschuwd. Ook voldoet hij naar eigen zeggen aan alle coronarichtlijnen. Hij zegt het slachtoffer te zijn van 'incompetente boa's en kortzichtigheid van de veiligheidsregio'.

'Hij maakt er een spelletje van'

Plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente Arjen Gerritsen, tevens burgemeester van Almelo, zegt dat hij blij is dat er geen politiemacht ingezet hoefde te worden. 

Hij had eerder gezegd dat de veiligheidsregio Twente bestuursdwang zou gebruiken om Berning te dwingen zijn winkel te sluiten, mocht hij dat niet zelf doen. Volgens Gerritsen is Berning sinds begin april vele malen gewaarschuwd. Er zijn 18 overtredingen van de coronaregels in zijn supermarkt geconstateerd. "Hij heeft vier maanden lang niets gedaan. Hij maakt er een spelletje van en neemt daarmee ontzettend veel tijd van politie, boa’s, gemeente en GGD in beslag. Dat zou hij zelf niet moeten willen."

Gerritsen zegt dat de winkelier steeds 'lankmoedig en vriendelijk' is benaderd. "Hij is vele malen gewezen op het maatschappelijk belang van de regels, die voor ons allemaal gelden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore