Ga naar de inhoud
Badplaatsen

Op feestvakantie tijdens corona, is dat wel feest? 'Ik vind het hier supersaai'

Hewar, Sanne en Dominique (van links naar rechts). Beeld © Privécollecties Hewar, Sanne en Dominique.

Gezellig dansen en uitgaan in grote, drukke clubs. Dat is hoe Nederlandse jongeren hun vakantie in het Griekse Chersonissos voor zich zagen. Maar daar blijft niets van over. Alle horecagelegenheden sluiten om 12 uur en de populaire uitgaansgelegenheid Starbeach organiseert geen feesten meer. "Ik vind het hier echt supersaai."

De 19-jarige Sanne had haar vakantie het liefst omgeboekt. Een huisje in Nederland, of een andere plek dichterbij. "Maar dat mocht niet van Sunweb omdat Griekenland gewoon toeristen ontvangt."

Honderden euro's

Niet gaan was geen optie. "Deze vakantie kost ons bijna 850 euro per persoon. Dat is echt heel veel geld." En zo kwam ze maandag aan op haar bestemming, waar ze direct hoorde dat alle clubs om 12 uur 's avonds zouden sluiten.

Dat de horecagelegenheden gesloten zijn, vindt niet iedereen even erg. De 21-jarige Hewar Kaiwan is sinds vorige week in Chersonissos en ging één keer uit. "Iedereen zat dicht op elkaar. Het was veel te druk, mensen morsten drankjes. Ik ben vroeg weggegaan. De situatie was totaal niet goed. Nu gaan we na 12 uur gewoon naar ons appartement en maken we het daar gezellig."

Zwerven op straat

"Wij lopen letterlijk alleen maar rondjes en gaan rond half 1 naar bed", vertelt Sanne. "Iedereen zwerft nu een beetje over de strip, de straat waar alle clubs zijn. Mensen zoeken naar alternatieven, of er toch nog ergens een feestje is."

Soms wordt toch geprobeerd een feest te organiseren, vertelt ze. "Eergisteren was er een groepsapp gemaakt met meer dan 250 Nederlanders om een feest op het strand te houden. Dat werd natuurlijk afgebroken door de politie."

Een paar weken geleden was dat wel anders, vertelt de 20-jarige Dominique Laros. Hij boekte zijn jongerenreis via Gogo, en kwam vorige week dinsdag terug. "Cherso is voor mij the place to be."

Elke avond uitgaan

De sfeer was goed, vertelt hij. "'Overdag lagen we op het strand en 's avonds gingen we uit. Hartstikke gezellig. We konden op een normale manier uitgaan."

Er waren wel coronaregels. Alleen werd de anderhalvemetermaatregel niet altijd goed nageleefd op feestjes.

Die anderhalve meter wordt ook nu niet echt in acht genomen, ziet Sanne bij Starbeach. "Iedereen staat naast elkaar te drinken en nieuwe mensen te ontmoeten."

Dat doet ze zelf ook. "Als je wat gedronken hebt, gebeurt dat. De mens is toch een beetje een kuddedier en iedereen zit door de drukte op een kluitje."

Op vakantie met Gogo: 'We bieden geen feesten aan'

Reisorganisatie Gogo is één van de organisaties die jongerenvakanties naar Chersonissos aanbiedt. Jongeren konden tot 20 juni een voucher krijgen voor een al geboekte reis. "We weten dat jongeren keihard hebben gespaard en gewerkt voor feestvakantie met zon, zee en strand." Geld teruggeven was geen optie. "Uit zelfbescherming tegen financiële gevolgen."

Jongeren die nu boeken krijgen vooraf informatie over hun vakantie. "We bieden geen feesten aan en werken niet samen met lokale clubs. De afstand op feestjes is niet te garanderen en daar staan wij niet achter."

Vergoeding

Sanne is teleurgesteld over haar vakantie. Ze hoopt dat Sunweb een deel van de reis gaat vergoeden. "Ze hebben ons vooraf niet geïnformeerd. Ik mag hopen dat ze snappen dat meiden van 19 niet de hele dag op een bedje willen liggen voor bijna 900 euro." 

Influencers op feestvakantie

Feestvakanties en bekende Nederlanders. Die twee gaan bijna hand in hand. Ook deze zomer. Sommige (ex-)deelnemers van Ex On The Beach riepen jongeren op om naar de feestjes te komen. "Ga lekker meegenieten van het feestje", zei Ex On The Beach-ster Elias een paar weken geleden nog. Ook Ex On The Beach-ster Dennis Roos deed een soortgelijke oproep.

Mee laten slepen

Volgens manager Luuk Wessels hebben ze zich toen mee laten slepen. "Verschillende clubs hadden echt de intentie om de coronaregels te handhaven. Dat lukte niet, dus is de Ex On The Beach-tour na twee edities gestopt."

De deelnemers hebben lering getrokken uit de situatie, zegt hij. "Ze zaten toen in een flow. In het groepsgedruis. Ik ben geen 18, maar ik kan me dat wel voorstellen. Alles is nu opgelost. Ze doen dit niet meer. Er zijn meer mensen die dit doen, maar de meesten plaatsen er geen video van. Laten we daarin niet vingers blijven wijzen."

Bron: RTL Nieuws