Ga naar de inhoud
Coalitiepartijen afwezig

Kamer ruziet over stemming salarisverhoging zorg: 'Ongehoord'

Het kwam niet van een stemming over een motie van PVV-leider Wilders. Beeld © ANP

Het ingelaste debat over het coronavirus eindigde gisteravond met verwijten over en weer tussen de oppositie en de coalitie. Aanleiding was een motie van PVV-leider Geert Wilders, die een hoofdelijke stemming wilde over over een voorstel voor salarisverhoging voor zorgwerknemers.

Volgens Wilders en andere oppositieleiders verlieten Kamerleden van de coalitie bewust het gebouw, om de stemming zo tegen te houden.

Hoofdelijke stemming 

Voor een hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer moeten er minimaal 76 leden aanwezig zijn: de helft, plus één. Dat zogenoemde quorum was er niet nadat Wilders om de stemming had gevraagd.

Wilders sprak van "parlementaire sabotage". "Ongehoord", vond PvdA-voorman Lodewijk Asscher. "Ondemocratisch en oncollegiaal", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.

"Onzin", stelt D66'er Paul van Meenen. Volgens hem is er een afspraak gemaakt over hoofdelijke stemmingen in coronatijd, omdat vanwege de hygiëne er maar 50 leden tegelijk in de zaal mogen zijn. Daardoor kost de voorbereiding meer tijd dan normaal.

Ander moment gezocht 

In een screenshot dat Van Meenen en ook CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg plaatsten is te lezen dat een hoofdelijke stemming van tevoren moet worden aangekondigd. "Als tijdens de stemmingen blijkt dat een hoofdelijke stemming moet plaatsvinden, wordt daarvoor een ander moment gezocht."

Over de motie van Wilders zal op een later moment worden gestemd.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer voelt niets voor quarantaineplicht, fluit De Jonge terug