Vanaf vandaag

Is testen op Schiphol verplicht? Vijf vragen over de nieuwe teststraat

13 augustus 2020 09:33 Aangepast: 13 augustus 2020 15:13
Archieffoto van reizigers met een mondkapje op Schiphol. Het artikel heeft geen betrekking op de afgebeelde personen. Beeld © ANP

Wie op Schiphol aankomt vanuit een hoogrisicogebied, kan niet meer gewoon rustig naar de bagageband lopen. Vanaf vandaag vragen GGD-medewerkers of je je wil laten testen op het coronavirus in een gloednieuwe teststraat. Maar hoe gaat dat er precies uitzien? Vijf vragen over de teststraat.

Wat is deze teststraat op Schiphol precies?

In aankomsthal 3 staat vanaf vandaag een teststraat van GGD Kennemerland die bedoeld is voor reizigers uit hoogrisicolanden. De overheid wil dat iedereen die aankomt uit landen met kleurcode rood of oranje zich laat testen, ook mensen zonder klachten. Dit is gratis voor reizigers, want de overheid vergoedt het.

Op Schiphol arriveren dagelijks gemiddeld 5000 mensen uit een risicogebied met Nederland als eindbestemming, op Eindhoven Airport en Rotterdam/The Hague Airport zijn dat er iets minder dan 1000. De bedoeling is dat de andere Nederlandse internationale luchthavens snel een soortgelijke teststraat krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositie wil meer regie van kabinet na toename coronabesmettingen

Hoe ziet het er praktisch uit als je aankomt op Schiphol?

Op Schiphol worden reizigers uit risicogebieden opgevangen door medewerkers van de GGD en gevraagd om zich te laten testen. Als de teststraat op Schiphol vol is, kunnen reizigers zich ter plekke registreren om zich in hun eigen regio te laten testen.

"Het ziet er eigenlijk een beetje uit als een reguliere teststraat", zegt een woordvoerder van de GGD. "Je wordt opgevangen, er wordt administratie gedaan en er wordt een swab afgenomen." Binnen 48 uur krijg je dan de uitslag. "Het protocol is hetzelfde als bij een reguliere teststraat. Het enige verschil is dat dit ook bedoeld is voor mensen die geen klachten hebben."

Wil je weten of jouw bestemming een hoogrisicoland is en of je dus moet testen en in quarantaine moet? Hier vind je de actuele reisadviezen van de overheid.

Is testen verplicht?

Dit testen is niet verplicht, dit is volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) juridisch niet mogelijk. Het kan binnenkort wel verplicht worden om veertien dagen in quarantaine te gaan als je uit een hoogrisicoland komt, ook als je test negatief is. Een test is volgens het ministerie geen reden om niet in thuisquarantaine te gaan, het testen is vooral bedoeld om zicht te houden op de besmettingen.

Kijkje in de corona-teststraat: 'Die wattenstaaf in de neus is niet fijn'

Toen in april de eerste teststraten openden voor zorgpersoneel, keken we hoe dat eraan toe gaat.

Is Nederland hiermee strenger of minder streng dan andere landen?

Dat verschilt natuurlijk per land. Elk land kiest zelf welke landen het bestempelt als risicolanden en hoe het daarmee omgaat. Duitsland heeft er onlangs voor gekozen alle reizigers uit hoogrisicolanden verplicht te laten testen. Dit geldt vooralsnog niet voor Nederlanders die via Duitsland reizen, maar dat kan wel komen als het aantal besmettingen hier toeneemt.

Andere landen vragen om een negatieve coronatest die maximaal 72 uur voor de reis is afgenomen. Dit moet bijvoorbeeld als je vanuit Nederland naar Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten, Cyprus en (vanaf 17 augustus) Griekenland wil.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Worden mensen nog net zo ziek van het coronavirus?

Andere landen testen al langer reizigers, waarom wij niet?

De thuisquarantaine is altijd het belangrijkste middel geweest om ervoor te zorgen dat het coronavirus niet uit risicolanden binnenkomt. Lange tijd was het een dringend advies, mogelijk wordt het binnenkort zelfs verplicht.

Het testen is volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS geen vervanging voor die quarantaine. Het is vooral een manier om zicht te houden op het virus, maar niet het belangrijkste middel om het buiten de deur te houden. Dat blijft de thuisquarantaine.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore