Laatste levensfase

Tiffany haalt geld op voor airco's in hospice: 'Niet uit te houden voor oma'

12 augustus 2020 13:55 Aangepast: 12 augustus 2020 14:19
Oma Dieni (79) in de hospice.

De 79-jarige Dieni is terminaal en brengt de laatste dagen van haar leven door in een hospice. Een plek waar ze in alle rust afscheid wil nemen van haar dierbaren. Maar door de hittegolf, is het niet meer uit te houden. Haar kleindochter Tiffany is een inzamelingsactie gestart. "Er moeten hier zo snel mogelijk airco's komen."

Dieni heeft de chronische longziekte COPD en heeft daarnaast een vernauwing bij haar hart. Daar is helaas niets meer aan te doen, haar verwachte levensduur is maximaal drie maanden. Daarom is ze verhuisd naar een hospice in Tilburg, om haar laatste dagen zo comfortabel mogelijk door te brengen.

Enorm heet in hospice

Hoe gek het ook klinkt, vertelt kleindochter Tiffany, oma Dieni had het geweldig naar haar zin in het hospice. Tot de hittegolf. In het hospice van Dieni is geen airco, de temperaturen lopen daarom op tot boven de dertig graden. "Door de bezuinigingen in de zorg zijn dit soort dingen natuurlijk het laatste waar aan gedacht wordt." 

Tiffany neemt het hospice dan ook absoluut niets kwalijk. "Het personeel is ongelooflijk aardig, ze doen alles voor haar. Vannacht, toen het niet goed ging, hebben ze continu koude washandjes op haar gelegd. Maar aan die hitte kunnen ze gewoon niets doen."

Oma Dieni met kleindochter Tiffany. Oma Dieni met kleindochter Tiffany.

Daarom startte Tiffany gisteravond een inzamelingsactie om airco's te regelen. "Oma zei tegen me dat het voor haar niet meer hoeft zo, door de hitte mag het van haar zo snel mogelijk eindigen. Dat vind ik echt heel zielig. Verkoeling zoeken onder de douche of in een voetenbadje gaat niet, ze kan alleen maar liggen. Ze ligt daarom zonder kleren in bed, alleen met een luier aan. Drie ventilatoren op haar gericht, maar het helpt niets."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Code oranje voor extreme hitte voorbij

Inmiddels is er in een halve dag al bijna 3000 euro opgehaald. Tiffany had dat nooit durven dromen. "Ik krijg superveel positieve reacties. Het personeel vindt het ook helemaal geweldig, en oma natuurlijk ook. We gaan nu in overleg met het hospice uitzoeken wat mogelijk is, we hopen dat een bedrijf ons verder kan helpen."

'Misschien voor oma te laat'

Het blijft voor Tiffany de vraag of de airco's op tijd zullen komen voor haar oma. "Misschien dat het voor haar te laat is, maar dan kan ik alsnog de anderen die hier liggen, of hier komen te liggen, een aangenamer laatste verblijf geven."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore