Ongeoorloofd contact

Advocaat beschuldigt rechtbank van discriminatie in liquidatieproces Marengo

12 augustus 2020 12:20 Aangepast: 12 augustus 2020 12:41
Advocaat Yassine Bouchikhi bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Beeld © Koen van Weel

Advocaat Yassine Bouchikhi heeft de rechtbank in het Marengoproces beticht van discriminatie. Hij werd op de vingers getikt omdat hij ongeoorloofd contact zou hebben gehad met Mohamed R., een van de hoofdverdachten in het proces. Die mag geen contact hebben met andere verdachten in het proces.

De advocaat reageerde daar woest op. Hij vroeg zich af waarom alleen hij daarop werd aangesproken en andere advocaten niet. Zij hadden tenslotte ook met R. - die overigens jaren geleden zijn cliënt was in een andere zaak - gesproken. "Omdat ik Marokkaan ben zeker", zei Bouchikhi.

De rechtbank benadrukte dat het absoluut niets met zijn afkomst te maken heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten in liquidatiezaak Marengo slaan terug: 'We worden doelbewust beschadigd'

Andere advocaten vielen hem bij. Ze vroegen opheldering aan de rechtbank. "Wie mag nou wel of niet met elkaar contact hebben?", vroeg advocaat Guy Weski. Volgens advocaat Laura Ter Steeg duurde het desbetreffende gesprek 'welgeteld 12 seconden'.

Klacht

Bouchikhi kondigde al aan dat hij een klacht gaat indienen over de rechters bij de president van de rechtbank in Amsterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten liquidatieproces Marengo beschuldigd van lekken

Volgens het Openbaar Ministerie heeft een aantal advocaten, onder wie Bouchikhi, geheime informatie gelekt naar Ridouan Taghi en zijn bende. Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore