17-jarige jongens

Opendraaien brandkranen Den Haag is 'vernieling', twee aanhoudingen

12 augustus 2020 12:15 Aangepast: 12 augustus 2020 12:26
Buurtbewoners genieten van het waterfestijn Beeld © ANP

Hartstikke leuk toch, de brandkranen opendraaien en je lekker nat laten spatten in deze hitte? Nou, daar zijn de politie van Den Haag en drinkwaterbedrijf Dunea het duidelijk niet mee eens. Zij spreken van vernieling.

Het opendraaien van de kranen zorgt volgens hen voor wateroverlast, kan overstromingen in woningen en daarmee kortsluiting veroorzaken, en de weg kan verzakken. Daarom is de politie er extra op gebrand de daders aan te pakken en hen verantwoordelijk te stellen voor de geleden schade. 

Op heterdaad betrapt

Op verschillende plekken in Den Haag werden gisteren brandkranen opengedraaid, en op 20 plekken leidde dat tot wateroverlast. De politie hield twee 17-jarige jongens aan die op heterdaad werden betrapt toen ze met gereedschap probeerden een kraan te openen. Waterbedrijf Dunea heeft aangifte tegen hen gedaan in verband met vernieling.

De politie vraagt mensen die ook last hebben gehad van opengedraaide brandkranen, zich te melden en eventuele camerabeelden ervan door te sturen.

Geen kinderspel

Dunea zegt dat het openen van de kranen geen kinderspel is. "Een hittegolf betekent niet dat je zomaar een brandkraan mag openzetten voor verkoeling op straat. Dat is niet ludiek maar illegaal."

Het waterbedrijf heeft extra sloten op de kranen geplaatst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Opengedraaide brandkranen in Den Haag: blije kinderen én overlast

Politie over gevolgen opendraaien brandkranen

"De gevolgen van het opendraaien van brandkranen zijn groot en divers. Het veroorzaakt wateroverlast voor bewoners. Overtollig water stroomt woningen in, wat kortsluiting en brandgevaar veroorzaakt. Daarnaast veroorzaakt wateroverlast schade aan de straat, die daardoor deels verzakt. Nog kwalijker is dat er tijdens deze droge periode veel kostbaar drinkwater wordt verspild. Daardoor kan de waterdruk wegvallen, waardoor er problemen met de kwaliteit van het water kunnen ontstaan. Het is begrijpelijk dat mensen het leuk vinden als het water meters de lucht in spuit, maar zo’n grapje levert een hoop werk op voor de hulpdiensten en het drinkwaterbedrijf. Daarom doet Dunea aangifte."

'Blijft dit zo?': 5 vragen die Buienradar (te) vaak krijgt over de hitte

Met deze hitte krijgen ze bij de collega's van Buienradar eindeloos dezelfde vragen. Meteoroloog Maurice Middendorp beantwoordt ze voor je.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore