Ga naar de inhoud
Tips

Slecht slapen door de hitte: zo komt het en zo lukt het tóch

Vannacht slecht geslapen? Dan maar een middagdutje op het strand. Beeld © Martijn Beekman

Plaknacht na plaknacht na plaknacht. De afgelopen week was het zelfs 's nachts nog bloedheet en dus hadden veel mensen plafonddienst. Hoe zorg je ervoor dat je ondanks de hitte goed slaapt en wat doet weinig slaap eigenlijk met je lichaam? "De gevolgen zijn groot", zegt slaapexpert Els van der Helm.

"Lichamelijk gezien gaat er veel achteruit. Je bloeddruk wordt hoger en je immuunsysteem functioneert minder goed. Dat laatste is nu natuurlijk niet handig met het coronavirus. Een langere tijd slecht slapen vergroot de kans op dementie, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar dat is gelukkig niet al zo na een paar nachten."

Korter lontje

Daarnaast zijn volgens haar veel psychische stoornissen gelinkt aan slaap. "Een depressie of een angststoornis begint vaak met slaapklachten. Door te weinig slaap worden mensen minder positief en ervaren ze meer stress. Ze krijgen een korter lontje en verliezen sneller hun geduld."

Zo
Lees ook:
Zo gaan ze in andere landen met hitte om: 'Soms wel 51 graden'

Mensen nemen ook meer risico's, zegt Van der Helm. "Als je vermoeid bent, denk je minder na over de langere termijn. Met het coronavirus is dat nu gevaarlijk. Stel dat je voor het dilemma komt te staan of je naar een feestje moet gaan of niet. Op de korte termijn is dat leuk, maar de gevolgen op de lange termijn kun je slechter inschatten."

Emoties

Slaaptekort heeft ook gevolgen voor je productiviteit en prestaties. "Mensen zijn op hun werk minder productief en sneller afgeleid. Problemen oplossen wordt moeilijker en mensen hebben hun emoties minder onder controle." Andersom geldt dat overigens ook: je kunt de emoties van anderen minder goed lezen.

Eva's
Lees ook:
Eva's studentencomplex is net een sauna: 'Soms wel 40 graden'

Vannacht kunnen we nog een plaknacht verwachten, daarna neemt de temperatuur 's nachts af. Volgens de slaapexpert is het een goed idee om dan slaap te gaan inhalen. "Het beste kun je dan eerder naar bed gaan, want als je vroeger gaat slapen krijg je meer diepe slaap. Als je langer uitslaapt, krijg je meer lichte slaap. Dan is je slaapkwaliteit slechter."

Tips

Slaapexpert Hans Hamburger vertelde eerder tegen RTL Nieuws wat je moet doen (en wat juist niet) als je een beetje goed wilt slapen. Een aantal van zijn tips:

  1. Slaap buiten als het daar koeler is. Nadeel hiervan is wel dat je 's ochtends vroeg wakker wordt van het licht.
  2. Laat alcohol staan: je diepe slaap gaat ermee verloren en je remslaap wordt minder.
  3. Eet geen zware of vette maaltijden.
  4. Rook niet, want nicotine verhoogt de bloeddruk en de hartslag.
  5. Neem geen koude douche: dan vernauwen je bloedvaten en raak je warmte juist moeilijker kwijt. Beter kun je een (lauw)warme douche nemen.
  6. Zet een ventilator aan in je slaapkamer.
  7. Slaap niet naakt of zonder laken, want dan koel je veel te veel af. Dan word je 's nachts alsnog wakker, maar dan van de kou.
  8. Doe eventueel een powernap van 30 minuten. Niet langer, want dan kom je in een diepe slaap en ben je daarna juist vermoeider.

Maar hoe komt het eigenlijk dat we zo slecht slapen als het warm is? Dat heeft te maken met je lichaamstemperatuur, legt Van der Helm uit. "Je lichaamstemperatuur is niet 24 uur lang stabiel. In de avond moet de temperatuur dalen, want dat maakt je slaperig. Met dit warme weer kan je lichaam de hitte erg moeilijk kwijt. Het gevolg is dat je niet slaperig wordt."

Waarom het nooit warmer wordt dan 40 graden

01:59
Weervrouw Nicolien van Buienradar vertelt je waarom rond de 40 graden de rek er wel uit is.

De optimale temperatuur om in te slapen is tussen de 16 en 18 graden. "Dat is heel erg lastig op dit moment, zelfs als je een airco hebt. Omdat je lichaamstemperatuur te hoog is, heb je problemen met inslapen en doorslapen."

Zo ziet een slaapcyclus eruit:

Een slaapcyclus bestaat uit deze 4 stadia:

1. Overgangsperiode van waak naar slaap In dit stadium wordt je hersenactiviteit minder.

2. Lichte slaap Hier begin je echt te slapen.

3. Diepe slaap In dit stadium zijn je ademhaling en je hartslag laag. Deze fase is goed voor het geheugen.

4. Remslaap Er is in dit stadium veel hersenactiviteit en dit kost ook veel energie. Je begint te dromen. Je brein is herinneringen en informatie aan het verwerken. De spieren van je armen en benen zijn bijna verlamd. Na deze fase word je kort even wakker, maar dat heb je 's nachts meestal niet zo goed door. Je draait je nog een keer om en begint opnieuw met de slaapcyclus.