Al twintig tips

Politie zoekt beelden van schietincident waarbij Bas van Wijk (24) omkwam

11 augustus 2020 19:11 Aangepast: 11 augustus 2020 19:13
Bas van Wijk (24). Beeld © Politie

De politie heeft inmiddels twintig tips gekregen over het dodelijk schietincident in Amsterdam van afgelopen weekend. Daarbij kwam Bas van Wijk (24) om het leven. De politie is nog steeds op zoek naar beelden, en met name ook naar informatie over de mogelijke vluchtroute van de schutter. Nog niemand is aangehouden.

De 24-jarige Bas werd afgelopen zaterdag neergeschoten bij de Amsterdamse recreatieplas de Oeverlanden. Hij werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar even later aan zijn verwondingen.

Een van de scenario's waar de politie rekening mee houdt, is dat de schutter een poging tot diefstal deed, die Bas probeerde te voorkomen. Zijn lichaam is inmiddels vrijgegeven en overgedragen aan zijn familie.

Onderzoek

Met de hulp van het Team Landelijke Onderwaterzoekingen, meerdere speurhonden en forensisch specialisten onderzocht de politie gisteren het Anton Schleperspad. Ook op de vermoedelijke vluchtroute van de dader en het water is gezocht naar het gebruikte vuurwapen en andere sporen. 

Op het moment van het schietincident was het druk bij de zwemsteiger aan het Anton Schleperspad. De politie is op zoek naar beeldmateriaal, zoals bijvoorbeeld selfies of filmpjes.

Politie zoekt beelden van het schietincident

Ze denken dat er op selfies die voor, tijdens of na de schietpartij zijn gemaakt mogelijk aanwijzingen staan die kunnen leiden tot de aanhouding van de dader. Want met een selfie leg je, vaak onbewust, veel meer vast dan je denkt.

Mogelijke vluchtroute

Het team is vooral dringend op zoek naar mensen die zich na het schietincident op het laatste stukje van de vermoedelijke vluchtroute tussen Paviljoen Aquarius en het fiets- voetgangersbruggetje bij de Oude Haagse Weg bevonden.

Bij dat specifieke bruggetje zou kort na het schietincident een aantal jongeren hebben gestaan waar zich een scooterrijder bijvoegde. Rechercheurs komen graag met deze personen in contact.

Het team is op zoek naar mensen die zich na het schietincident op dit aangegeven stuk van de vluchtroutebevonden. Het team is op zoek naar mensen die zich na het schietincident op dit aangegeven stuk van de vluchtroutebevonden.

'Onschuldig slachtoffer' 

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zegt dat ze meeleeft met de familie en vrienden van Bas van Wijk. "Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed", reageerde Halsema vanmorgen.

De burgemeester vervolgt: "Het is onverdraaglijk en intens verdrietig voor zijn familie en vrienden dat Bas zo gewelddadig uit hun midden is weggerukt." Volgens Halsema heeft het onderzoek van de politie naar de dader 'de hoogste prioriteit'.

Passende herdenking

Via Twitter roepen mensen op om Van Wijk op de Dam te herdenken. Halsema zegt dat de gemeente Amsterdam open staat voor een passende herdenking en in gesprek is met de initiatiefnemers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halsema: 'Bas van Wijk betaalde hoogste prijs voor zijn moed'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore