De GGD gaat fors opschalen om het bron- en contactonderzoek van coronapatiënten te kunnen doen. De komende weken zal het aantal medewerkers verdubbeld worden. Dat maakt de GGD nu bekend, nadat er vorig week ophef ontstond omdat de GGD te weinig capaciteit voor dit onderzoek zou hebben.
Op dit moment werken er zo'n 700 mensen in de landelijke pool voor bron- en contactonderzoek. Dat zijn 550 arbeidsplaatsen (fte). Op dit moment wordt dit uitgebreid naar 1050 fte en vervolgens naar 2000 fte.
De basisopleiding duurt twee dagen, het praktijkgedeelte minstens drie dagen. Het opleidingsplan wordt efficiënter ingericht door de mensen in opleiding tijdens hun praktijklessen echte casussen te laten afnemen. Ze worden opgeleid en nemen bron- en contactonderzoek af.
Overvallen door toename
De GGD zegt overvallen te zijn door de toename van de besmettingen. "Toen het opschalingsplan van GGD GHOR Nederland
in mei werd opgesteld, had niemand verwacht dat de besmettingen in juli/augustus zo hard zouden toenemen. En evenmin dat op 1 juli de maatregelen fors versoepeld zouden worden. Daarnaast was het grote aantal nauwe contacten dat positief geteste personen hebben onvoorzien", schrijft de GGD in een persbericht.

Meer dan honderd
Dat sommige GGD'en moeite hebben om volledig bron- en contactonderzoek uit te voeren bij coronapatiënten, komt ook doordat mensen gemiddeld steeds meer nauwe contacten hebben. "Soms wel meer dan honderd", zegt directeur Nicolette Rigter van GGD Utrecht tijdens een briefing in de Tweede Kamer.
Hoewel de GGD'en hard werken aan opschaling van de capaciteit, is het volgens Rigter vooral zaak om te zorgen dat mensen zich beter aan de basisregels houden zodat het aantal besmettingen afneemt. "Anders is het dweilen met de kraan open."
