Marengo

Advocaten in liquidatiezaak Marengo slaan terug: 'We worden doelbewust beschadigd'

11 augustus 2020 15:39 Aangepast: 03 september 2020 11:30
Advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Beeld © Nederlandse Freelancers

Een absoluut dieptepunt, noemt advocaat Christian Flokstra de verdachtmakingen van het Openbaar Ministerie (OM) in liquidatieproces Marengo. Het OM beschuldigt advocaten van lekken naar de bende van Ridouan Taghi.

In de snikhete rechtszaal van de extra beveiligde rechtbank Schiphol kwam Flokstra vanmiddag haast woorden tekort om zijn ongenoegen te uiten. Zijn kantoorgenoot Nico Meijering sprak over een 'oorlogsverklaring van het OM'.

Strikt vertrouwelijk

Het OM zegt dat meerdere advocaten strikt vertrouwelijke informatie hebben gelekt, toen hun gevangengenomen cliënten nog in alle beperkingen zaten. Zolang beperkingen van kracht zijn, worden advocaten geacht niet met derden over het onderzoek te communiceren.

Volgens het OM zou het lekken van informatie mogelijk hebben geleid tot de liquidatie van spyshopeigenaar Ronald Bakker in Nieuwegein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten liquidatieproces Marengo beschuldigd van lekken

Verschillende advocaten, onder wie Flokstra en Meijering, ontkennen dat, maar zij kunnen zich niet in het openbaar verdedigen tegen zulke beschuldigingen. Onder meer omdat daarmee het gevaar dreigt dat ze ze hun geheimhoudingsplicht schenden.

Doelbewuste beschadiging

Flokstra meent dat justitie zich te buiten is gegaan aan een 'doelbewuste beschadiging' van advocaten. "De kwaadaardigheid druipt er vanaf", aldus Flokstra. "Wij worden vogelvrij verklaard, maar de gevolgen zijn voor het OM."

Flokstra en Meijering zeggen dat er aantoonbare onjuistheden staan in de onderschepte chatberichten waaruit het OM concludeert dat er sprake is van lekken. Zo bevond Meijering zich naar eigen zeggen in het buitenland toen hij tijdens een ontmoeting informatie zou hebben gelekt aan de bende van Taghi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taghi ondanks geruchten niet aanwezig bij Marengo-proces

De gelekte informatie ging over een groot strafonderzoek naar een groep leveranciers van wapens en auto's aan de organisatie van Taghi. De bende zou liquidaties voorbereiden, onder meer door potentiële doelwitten te observeren en wapens en snelle auto's te leveren.

Enorm wapendepot

In het onderzoek stuitte de politie op een enorm wapendepot, met kalasjnikovs, handgranaten, geluiddempers, duizenden patronen en bijna driehonderd kogels die pantsers kunnen doorboren. In het proces, 26Koper genoemd, zijn vorig jaar in hoger beroep celstraffen tot 14,5 jaar opgelegd.

De inhoudelijke behandeling van Marengo start naar verwachting in februari 2021.

Bende van Taghi voor de rechter: dit is wat je moet weten

Een uitleg over de achtergrond en huidige stand van liquidatiezaak Marengo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore