Weekcijfers

Aantal coronabesmettingen stijgt flink, ruim 4000 erbij afgelopen week

11 augustus 2020 13:23 Aangepast: 11 augustus 2020 16:51
Een coronateststraat. Beeld © ANP Foto

Er zijn afgelopen week 4036 mensen positief getest op Covid-19. Dat zijn er 1448 meer dan vorige week. Het aantal ziekenhuisopnames is gedaald van 44 naar 38. Negen personen zijn afgelopen week overleden, meldt RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Vorige week werden er nog 2588 besmettingen gemeld in een week tijd. Het aantal ziekenhuisopnamen lag toen hoger: 44 mensen belandden toen in een week tijd in het ziekenhuis.

Veel jongeren

Er zijn grote verschillen per regio. Er zijn vooral veel besmettingen in het westen van het land.

In de steden Rotterdam, Amsterdam, de regio Haaglanden en de Brabantse stad Bergen op Zoom komen relatief veel besmettingen voor.

Ook de afgelopen week werden vooral veel twintigers positief getest. Daarom blijven de ziekenhuisopnames, voor nu, nog achter. 

Rutte: 'Gevaarlijke opmars'

Vanwege de grote toename van het aantal besmettingen komt de Tweede Kamer eerder terug van reces. Premier Rutte sprak vorige week tijdens zijn ingelaste persconferentie over 'een gevaarlijke opmars'. 

Morgen is er een coronadebat in de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijk mee: experts praten Tweede Kamer bij over het coronavirus

Viroloog: 'Aantal infecties neemt gestaag toe'

Het aantal infecties neemt gestaag toe, stelt viroloog van het AMC Menno de Jong. "Het is een beetje zoals verwacht. Er wordt weinig gehouden aan maatregelen, zoals afstand houden in bepaalde settings. Vorige week was er een verdubbeling: nu niet. Dat is een beetje positief."

Het aantal opnames is ook niet verdubbeld. "Dat is ook positief", stelt De Jong. 

Reden tot paniek?

Is er reden tot paniek? "We kijken naar een soort landelijk gemiddelde. Regionaal is er wel reden tot zorg. In Amsterdam en Rotterdam."

"Het is zaak dat het niet de spuigaten gaat uitlopen. We zien nu meer circulatie van het virus. Ik denk op dit moment dat er geen extra maatregelen nodig zijn, maar we moeten dagelijks een vinger aan de pols houden om te voorkomen dat ziekenhuizen vol komen te liggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore