Loopjongens

Advocaten liquidatieproces Marengo beschuldigd van lekken

11 augustus 2020 13:25 Aangepast: 11 augustus 2020 16:00
Zo ziet Ridouan Taghi er op dit moment uit. Beeld © Nieuwsuur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onthutsend beeld geschetst van de advocaten in het liquidatieproces Marengo. Advocaten zouden informatie hebben gelekt naar de bende van Ridouan Taghi en als loopjongens voor verdachten hebben gediend. Advocaat Yassine Bouchikhi reageerde vanochtend woedend. "Het is klinkklare onzin."

Miniatuurvoorbeeld
Update:

Advocaten in liquidatiezaak Marengo slaan terug: 'We worden doelbewust beschadigd'

Het OM zegt dat meerdere advocaten strikt vertrouwelijke informatie hebben gelekt, toen hun gevangengenomen cliënten nog in alle beperkingen zaten. Zolang beperkingen van kracht zijn, worden advocaten geacht niet met derden over het onderzoek te communiceren.

Volgens het OM zou het lekken van informatie mogelijk hebben geleid tot de liquidatie van spyshopeigenaar Ronald Bakker in Nieuwegein. Hij zou hebben samengespannen met de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

‘Advocaten in zaak Ridouan Taghi lekten geheime informatie’

Emmer stront

Bouchikhi had de rechtbank tevergeefs verzocht het OM te verbieden om zulke uitlatingen te doen. Hij zegt dat justitie 'een emmer stront' over de advocatuur heeft uitgestort.

Er wordt ook gewezen naar advocaten van het kantoor Ficq. Op Twitter reageert het kantoor: "Het OM is op dit moment bezig met een ongekende en persoonlijke aanval op advocaten op grond van PGP-berichten die niet nader zijn onderzocht."

De gelekte informatie ging over een groot strafonderzoek naar een groep leveranciers van wapens en auto's aan de organisatie van Taghi. De bende zou liquidaties voorbereiden, onder meer door potentiële doelwitten te observeren en wapens en snelle auto's te leveren.

Enorm wapendepot

In het onderzoek stuitte de politie op een enorm wapendepot, met kalasjnikovs, handgranaten, geluiddempers, duizenden patronen en bijna driehonderd kogels die pantsers kunnen doorboren. In het proces, 26Koper genoemd, zijn vorig jaar in hoger beroep celstraffen tot 14,5 jaar opgelegd.

De advocaten zullen later vanmiddag op het betoog van het OM reageren. Taghi is niet bij de zaak aanwezig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taghi ondanks geruchten niet aanwezig bij Marengo-proces

De inhoudelijke behandeling van Marengo start naar verwachting in februari 2021.

Bende van Taghi gaat verder: dit is wat je moet weten

Een uitleg over de achtergrond en huidige stand van liquidatiezaak Marengo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore