Veel strandgangers getuige

Schok om dodelijke steekpartij De Pier: 'Amerikaanse toestanden'

11 augustus 2020 12:03 Aangepast: 11 augustus 2020 15:56
De plek waar de Rotterdammer (19) overleed.

Strandgangers, zelfs kinderen, waren gisteren getuige van de dodelijke steekpartij op De Pier in Scheveningen. Daarbij kwam een 19-jarige man om. "Mensen begonnen te rennen en te gillen", zeggen getuigen tegen RTL Nieuws. "Het lijken wel Amerikaanse toestanden."

Terwijl het strand en de strandtenten nog propvol zaten, werd gisteravond rond 18.30 uur een 19-jarige uit Rotterdam neergestoken aan het begin van De Pier, op het bovendek.  Het slachtoffer bezweek onderaan de trap aan zijn verwondingen, voor het oog van strandgangers.

Drillrapgroep

Twee verdachten zijn aangehouden. Volgens het Parool vloeit de steekpartij voort uit een hoog opgelopen conflict tussen een Rotterdamse drillrapgroep en een drillrapgroep uit Amsterdam-Zuid. Het slachtoffer zou zijn doodgestoken door een lid van de Amsterdamse drillrapgroep. 

De politie Den Haag laat desgevraagd weten 'op dit moment druk bezig te zijn met het onderzoek.' Burgemeester Jan van Zanen keert eerder terug van vakantie vanwege de steekpartij en eerdere gebeurtenissen. "Wat wij aan onze kust hebben gezien de afgelopen dagen, vooral op Scheveningen, zijn gedragingen en taferelen die onacceptabel zijn."

Rennen en schreeuwen

De dodelijke steekpartij vond plaats op enkele tientallen meters van strandpaviljoen Grand Plage. Een medewerker vertelt dat het terras hutjemutje vol zat op dat moment. "Ook op het strand lag het nog helemaal vol. Veel gezinnen ook, met kinderen." 

Nadat de Rotterdammer was neergestoken zou hij nog geprobeerd hebben weg te komen en is nog een trap af gestrompeld. Voor een stroopwafelkraam is hij in elkaar gezakt. 

Het was heel druk op het strand toen de steekpartij gebeurde. Het was heel druk op het strand toen de steekpartij gebeurde.

'Grote consternatie'

"Veel mensen zagen dat en begonnen te rennen over De Pier. Er werd geschreeuwd en gegild. Consternatie alom", zegt de medewerkster van de strandtent. 

"Veel mensen die het hebben zien gebeuren, kwamen bij ons op het terras zitten. Ze waren er vol van en moesten echt even bijkomen." 

Ook de eigenaar van ijssalon Cappricio zag de paniek. "De steekpartij gebeurde op enkele tientallen meters van mijn ijssalon. Ik was heel druk aan het werk, mijn zaak stond vol. Maar opeens was er grote consternatie."

De Rotterdammer kon niet meer worden gered. De Rotterdammer kon niet meer worden gered.

Bij een naastgelegen surfschool waren de lessen net afgelopen, maar er waren nog wel wat kinderen in het water aan het surfen.

Amerikaanse toestanden

Een instructeur van de surfschool zag het slachtoffer bloeden. "Hij heeft nog naar omstanders geroepen dat ze druk op de wond moesten zetten. De kinderen die nog aan het surfen waren, hebben er weinig van meekregen. Ze zijn naar huis gegaan."

Getuigen spreken over Amerikaanse toestanden. "Laatst ook al bij een zwemplas in Amsterdam. Wat een idioten."

Drillrapgroep

Volgens het Parool was de confrontatie van de twee drillrapgroepen zeker niet de eerste. Ook zondag waren de groepen in Scheveningen al hard gebotst.

Het geweld tussen drillrapgroepen is al langer een grote zorg. In Amsterdam zijn al meerdere gewelddadige confrontaties tussen de groepen die elkaar in videoclips uitdagen.

De 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam kwam vorig jaar september om het leven bij een dodelijke steekpartij.

Wat is drillmuziek?

De muziek is een stroming afkomstig uit Chicago. Jongeren tussen de veertien en achttien jaar groeperen zich tot 'gangs' en dagen andere gangs uit.

Videoclips in dit genre bevatten allemaal dezelfde ingrediënten: rappers laten zich duidelijk filmen in een bepaald postcodegebied, dragen maskers of bivakmutsen en zwaaien met messen in de lucht.

De rappers van verschillende postcodegebieden dagen elkaar uit en voegen uiteindelijk soms de daad bij het woord door elkaar neer te steken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapper Blacka was 15 toen hij voor het eerst met een mes op straat liep

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore