Bende van Taghi

Marengo-proces gaat vandaag verder: wat kunnen we verwachten?

11 augustus 2020 05:04 Aangepast: 11 augustus 2020 05:22
Acht verdachten die terechtstaan voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Nabil B. staat hier niet op omdat zijn identiteit geheim wordt gehouden. Beeld © ANP

Vanaf vandaag gaat het Marengo-proces verder. Zeventien verdachten staan in deze megazaak terecht voor een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Wat kunnen we de komende dagen verwachten van de behandeling van het telkens maar uitdijende onderzoek?

Het onderzoek naar een reeks liquidaties kwam in 2017 op gang, onder meer door afspraken met kroongetuige Nabil B.. Drie jaar later staat de groep, die in de volksmond 'mocro-maffia' is gaan heten, eindelijk terecht.

Voorbereidende fase

De komende drie dagen wordt de zaak behandeld in de extra beveiligde rechtszaal van het justitieel complex op Schiphol. Er wordt nog niet inhoudelijk over de zaak gepraat. Het monsterproces bevindt zich namelijk nog altijd in de voorbereidende fase.

Volgens Eelco Hiltermann, die de zaak voor RTL Nieuws op de voet volgt, zal de inhoudelijke behandeling waarschijnlijk pas in 2021 zijn. "Die behandeling kan een behoorlijke tijd duren en in dit soort grote zaken is er vrijwel altijd een hoger beroep. Het zal jaren duren voordat we hier juridisch klaar mee zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bende van Taghi staat terecht: vijf vragen over het Marengo-proces

In het Marengo-proces staat de bende van Ridouan Taghi terecht. De verdachten worden gezien als een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor een reeks liquidaties en pogingen daartoe. De bekendste van hun vijf slachtoffers is crimineel en misdaadverslaggever Martin Kok.

Moord op broer en advocaat

De strafzaak wordt tot dusver geteisterd door een reeks incidenten, waaronder twee zeer ernstige: de moorden op de broer en de advocaat van de kroongetuige in het proces, Nabil B.. Allebei worden ze gezien als onschuldige slachtoffers, enkel en alleen geliquideerd om Nabil B. te raken. Tóch zijn ze geen onderdeel van dit proces.

"Er is nog niet genoeg bewijs om Taghi echt te beschuldigen. Er is vooral een sterk vermoeden dat hij de opdrachtgever is", zegt Hiltermann. Als Taghi hier ooit voor wordt vervolgd, zal dat waarschijnlijk in een aparte zaak zijn. Het Marengo-proces draait vooral om misdrijven in de periode van 2015 tot 2017, deze moorden zijn in 2018 en 2019 gepleegd.

Alhoewel de bende zich ook bezighoudt met cokehandel, is dat in deze zaak niet het belangrijkst; de liquidaties staan centraal. "De zaak is al groot en ingewikkeld genoeg", zegt Hiltermann. Het Openbaar Ministerie (OM) concentreert zich op de moorden die leden van de organisatie gepleegd hebben. "De liquidaties zijn het meest schokkende vergrijp en daar staat ook de hoogste straf op."

Geheime informatie gelekt

De zaak leidde de afgelopen dagen opnieuw tot ophef, omdat diverse media - waaronder De Telegraaf en AD – schreven dat advocaten in het proces geheime informatie uit het dossier zouden hebben gelekt naar de bende rondom Taghi. Dat zou staan in een proces-verbaal van het OM dat de kranten hebben ingezien.

De kroongetuige zou hebben gezegd dat sommige advocaten 'zo lek als een mandje' zijn. Het OM wil daar in aanloop naar de zittingen niets over zeggen. De betreffende advocaten ontkennen de beschuldigingen met klem.

Bende van Taghi voor de rechter: dit is wat je moet weten

Een van de grootste liquidatiezaken die ons land ooit gekend heeft, is in volle gang. Maar wie staan er terecht? En waar worden ze van verdacht? Een uitleg over de achtergrond en huidige stand van liquidatiezaak Marengo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore