Gehandicapte kinderen

'Kinderopvang voor mensenrechtencollege vanwege discriminatie'

11 augustus 2020 01:16
Beeld © ANP

Het College voor de Rechten van de Mens moet zich buigen over een Nederlandse kinderopvangorganisatie die mogelijk gehandicapte kinderen zou discrimineren. Groepen waar kinderen met en zonder handicap samen bij elkaar zitten werden eerder dit jaar gesloten, en dat is tegen het zere been van belangenorganisaties, medewerkers en ouders.

Kinderopvangorganisatie Blos, met ruim 150 vestigingen een van de grotere kinderopvangorganisaties van Nederland, stopte eerder dit jaar met kinderen in gemengde groepen. In die groepen zaten kinderen met en zonder een handicap of ontwikkelingsachterstand samen. Daarover schrijft NRC.

Kwaliteit en continuïteit

Blos stopte daar echter mee omdat het 'de kwaliteit en continuïteit onvoldoende kan borgen'. Volgens vier belangenverenigingen, ouders en medewerkers, is dat discriminerend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snotterende kinderen geweigerd bij opvang: 'Deze angst is waanzin'

Zij menen dat de sluiting van de groepen in strijd is met VN-verdragen en de Nederlandse wet. De samenleving moet namelijk voor iedereen toegankelijk zijn, zo vinden zij.

Wet gelijke behandeling

Veel ouders hadden lang gezocht naar een kinderopvanglocatie waar gehandicapte kinderen samen met kinderen zonder handicap in één groep zitten.

José Smits, die namens de belangenorganisaties het woord voert, legt aan de krant uit waarom de kinderopvangorganisatie volgens hen discrimineert. "Sinds 2016 verbiedt de Wet gelijke behandeling niet alleen discriminatie van zieken en gehandicapten op de arbeidsmarkt en in het ov, maar ook door aanbieders van diensten en goederen. Dus ook crèches."

'Hier moet je iets aan doen'

Er wordt geen zaak aangespannen tegen Blos, maar de organisaties hopen wel dat het College voor de Rechten van de Mens een advies uitbrengt aan de overheid. "We willen van het College een opinie horen", zegt Smits. "Dat het College tegen de overheid zegt: hier moet je iets aan doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TU Eindhoven discrimineert mannen met vacatures alleen voor vrouwen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore