Ongeluk

Wrak neergestorte helikopter Aruba gevonden

10 augustus 2020 20:02 Aangepast: 10 augustus 2020 20:57
Defensie probeerde het toestel drijvend te houden met een soort ballonnen. Beeld © Defensie

Defensie heeft gisteren de gezonken gevechtshelikopter gevonden die vorige maand neerstortte bij Aruba. Bij de crash kwamen twee bemanningsleden om het leven.

De vondst werd vandaag bekendgemaakt. Het toestel ligt in twee delen op de bodem van de zee. Een deel van het voertuig ligt ter hoogte van de plek waar het toestel in het water belandde, op ongeveer 12 kilometer uit de kust van Aruba. Een ander deel is zo’n 100 kilometer verderop gevonden.

Locaties

De locaties van de wrakstukken zijn in kaart gebracht door de Maritime Capacity Alliance, een publiek-privaat samenwerkingsverband. Defensie zoekt nu uit of het mogelijk is om de resten te bergen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gecrashte helikopter Aruba gezonken na knappen ballonnen

De gevechtshelikopter stortte op 19 juli neer in het Caribisch gebied. Direct na het ongeval werd alles in het werk gesteld om de helikopter te bergen, maar dat bleek onmogelijk door de harde wind en ruwe zee. Toen de ballons die het wrak drijvende hielden het begaven, zonk de helikopter naar de zeebodem.

Onderzoek

Het is belangrijk om het toestel boven water te krijgen vanwege het onderzoek naar de oorzaak van de crash. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) meldden vrijdag al dat de crash waarschijnlijk niet het gevolg is van een technische of mechanische storing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helikoptercrash Aruba: Erwin was 'geweldige papa', Christine 'stoer én lief'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore