Bas van Wijk

Demonstratie op de Dam aangevraagd voor doodgeschoten man in Amsterdam

10 augustus 2020 17:53 Aangepast: 10 augustus 2020 18:29
Archieffoto van natuurgebied De Oeverlanden Beeld © ANP

Op de Dam in Amsterdam wordt een protest georganiseerd voor de doodgeschoten Bas van Wijk. Met de hashtag 'Gerechtigheid voor Bas' roepen twitteraars mensen op om aanstaande zondag te demonstreren om aandacht te vragen voor zijn dood.

De 24-jarige Bas werd afgelopen zaterdag neergeschoten bij de Amsterdamse recreatieplas de Oeverlanden. Wat het motief was van de schutter, is nog niet helemaal duidelijk.De politie wil daar op dit moment ook nog geen uitspraken over doen. "We gaan van het onderzoek uit en de feiten. Zodra daar meer over te melden is, zullen we dat doen."

Beroving

"Een van de scenario's is dat er sprake zou kunnen zijn van diefstal", vertelt een woordvoerder van de politie. Onder meer Het Parool en De Telegraaf meldden op basis van ooggetuigen dat de schutter een horloge wilde stelen, maar dat het slachtoffer dat probeerde te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man doodgeschoten op druk strand in Amsterdam

"Maar op zich is het dan opmerkelijk dat er sprake is van een incident bij een drukbezochte plek en mensen met een zwembroek", vervolgt de woordvoerder. "Als je iemand wil beroven, doe je dat niet als er zoveel mensen bij zijn." 

De schutter is voortvluchtig en de politie is nog bezig met het onderzoek. Er is een signalement, maar wordt vooralsnog niet gedeeld. De politie kan nog niet vertellen hoeveel tips er zijn binnengekomen.

Demonstratie

Op Twitter is een screenshot gedeeld van de kennisgeving van de demonstratie bij de gemeente van Amsterdam. De gemeente hoeft geen toestemming te geven voor de demonstratie 'Gerechtigheid voor Bas', maar kan wel voorschriften opleggen, zoals voldoende afstand houden of het dragen van mondkapjes.

Als het te druk dreigt te worden op de Dam, kan er een andere, ruimere locatie worden aangewezen, zegt een woordvoerder.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore