Vier doden

Getuige verdrinking strand: 'Vrienden schreeuwden het uit van verdriet'

10 augustus 2020 17:27 Aangepast: 10 augustus 2020 18:00
Ook de traumahelikopter landde op het strand in Zandvoort.

Strandliefhebbers Yonca en Ingrid zagen gisteren hoe zwemmers in de problemen kwamen door de sterke stroming. Een 26-jarige man overleefde de ruwe zee van Zandvoort niet. "Zijn vrienden schreeuwden het uit van verdriet. Hartverscheurend."

De Zandvoortse Ingrid (haar volledige naam is bekend bij de redactie) woont al haar hele leven aan het strand. Zodra er zon is, is ze aan zee te vinden. Ook gisteren in Zandvoort. 

Een dag die zo afschuwelijk eindigde omdat vier mensen de dood in zee vonden. Ook een 26-jarige Duitse man verdronk voor de kust van Zandvoort. 

Heftige dag

"Toen ik 's ochtends het strand opliep, dacht ik al: dit wordt een heftige dag", zegt de Zandvoortse. "De zee was ontzettend wild. Ik vond het al gek dat de vlag niet rood was, maar geel. Rood werd-ie pas aan het einde van de middag. Als je het mij vraagt, veel te laat."

Ondanks de onstuimige zee waagden veel strandgasten toch een duik in de zee. "'s Middags moest ik al een groepje Duitsers in veiligheid brengen. Zij waren al een stuk in de zee, maar bleken helemaal niet te kunnen zwemmen. Ik schrok me rot en heb ze meteen naar de kant gewezen en moest ze zelfs begeleiden."

Amper van de schrik bekomen, ging het rond 19.00 uur recht voor de ogen van de Zandvoortse weer mis. "Opeens schreeuwde iemand vanuit zee: er drijft hier iemand! Er ontstond enorme paniek. Ik zag het direct: er dreef een lichaam van een jonge man, zijn hoofd in het zeewater."

Een traumahelikopter in Zandvoort. Een traumahelikopter in Zandvoort.

Hulpdiensten werden meteen gealarmeerd. "Maar het was te laat. Deze jongen kon niet meer geholpen worden."

Een hartverscheurend tafereel speelde zich daarna af op het stand. "Ik zag zijn vrienden huilen. Zij huilden en baden tot Allah. Ontzettend aandoenlijk. Reddingswerkers probeerden van alles, maar de hulp kwam echt te laat." Uit navraag bij de politie blijkt het slachtoffer een 26-jarige man uit Duitsland te zijn. 

Onvoorzichtig

Het is niet de eerste keer dat de Zandvoortse voor haar ogen iemand in de problemen ziet komen. "Vorig jaar nog een 17-jarig meisje. Ook zij overleefde het niet. Mijn man heeft ook wel eens een groepje uit zee gered."

Voor de Zandvoortse is het duidelijk: veel mensen onderschatten de kracht van de zee. "Ze hebben geen idee hoe verwoestend het zeewater te werk kan gaan. Vooral toeristen hebben soms geen idee. Zonder dat ze kunnen zwemmen, gaan ze het water in. Ongelooflijk."

Yonca is erg geschrokken na een dagje strand in Monster. Yonca is erg geschrokken na een dagje strand in Monster.

Ook de Haagse Yonca, - eveneens een fervent strandganger -  ziet zoveel gemakzucht bij strandgangers. Ze zat gisteren bij het strand van Monster toen het ook daar misging. "De vlag was rood, maar daar trok lang niet iedereen zich iets van aan", zegt ze.

"Mensen gingen gewoon het water in. Ik zei nog tegen mijn vader: dat gaat niet goed joh, moeten we niets doen? Maar ja, mensen hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid."

Zwemmer

Ook bij Monster kwam een zwemmer in de problemen. "Ik zag dat iemand meegenomen werd door de wilde zee. De persoon had geen schijn van kans." Binnen mum van tijd waren er allerlei reddingswerkers en reddingsbootjes ter plaatse. "De reddingsactie werd ontzettend snel op gang gezet. Geweldig om te zien."

De vrouw bij Monster bleek gelukkig te kunnen worden gered. Omdat gedacht werd dat er nog een zwemmer in de problemen was gekomen, werd er door strandgasten nog een menselijke keten gemaakt. Uiteindelijk werd er niemand meer gevonden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevaarlijke wind, stroming en megadrukte: hierdoor ging het mis aan de kust

Yonca vond het heel heftig om mee te maken. "Het is zo ontzettend schrikken. Voor de mensen die in de problemen komen, voor de lifeguards, maar ook voor de strandgasten die de drama's recht voor hun ogen zien gebeuren."

Zelf piekert de Haagse er niet over om de zee in te gaan als het zo onstuimig is. Ze waarschuwt andere strandgangers goed na te denken: "Ga bewust met de zee om. Ga er niet in of ga tot kniehoogte als de zee ruw is. En kijk altijd naar de vlaggen. Een gewaarschuwd mens, telt voor twee."

Verraderlijke stromingen in zee: zo ontstaat een mui

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore